FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vučić za savjetnike traži bivše suradnike Thatcher, Mayora i Blaira - mediji

BEOGRAD, 9. kolovoza 2013. (Hina) - Srbijanski potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić razgovarao je s dvojicom britanskih političara i stručnjaka o mogućnosti da budu njegovi savjetnici za gospodarstvo, piše u petak beogradski list "Danas", pozivajući se na neimenovane izvore u Londonu.

Po tom dnevniku, konačni dogovor o angažiranju britanskih stručnjaka Stephena Byersa i Petera Lilleya još nije postignut, ali će se konzultacije vjerojatno nastaviti.

Sugovornici "Danasa" iz Londona, bliski Foreign Officeu, procjenjuju da je među Vučićevim razlozima što kao potencijalne suradnike traži britanske stručnake i činjenica da će aktualni veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Michael Davenport u rujnu preuzeti dužnost šefa Delegacije EU-a u Srbiji, pa bi "snažna britanska veza mogla i te kako biti korisna srpskoj vladi".

List ukazuje i na zanimljivu činjenicu da su Byers i Lilley istaknuti članovi britanske političke scene, ali iz različitih stranaka - prvi je laburist i nekadašnji član vlade Tonya Blaira, dok je drugi konzervativac i obnašao je dužnosti u vladama Margaret Thatcher i Johna Mayora, a trenutno je zastupnik konzervativaca u britanskom parlamentu.

Nakon što je i sam Aleksandar Vučić nedavno izjavio da će u vladi Srbije biti angažirani stručnjaci iz inozemstva, te potvrdio da je o tome već bilo razgovora s nekadašnjim prvim čovjekom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquem Strauss Kahnom, srbijanski mediji su otvorili pitanja o tome hoće li strancima biti namijenjena mjesta savjetnika ili možda i ministarski portfelji. Kako ustav i zakon predviđaju da dužnosti ministara mogu obnašati isključivo državljane Srbije, zasad još nema službenih odgovora i objašnjenja.

Završnica dugo najavljivane rekonstrukcije vlade Srbije očekuje se koncem kolovoza, a prije nego li novi sastav vlade bude predložen parlamentu, znat će se vjerojatno i tko bi od stranaca mogao biti u preustrojenoj vladi Ivice Dačića.

List "Danas" podsjeća da Aleksandar Vučić posljednjih tjedana vodi "intenzivne razgovore sa stručnjacima za financije i gospodarstvo iz više europskih zemalja", kako bi ih angažirao u vladi Srbije.

Nakon što su tijekom pregovora o rekonstrukciji vlade iz vladajuće koalicije Dačićevi socijalisti (SPS) i Vučićevi naprednjaci (SNS) izbacili trećeg člana - vođu Ujedinjenih regiona Srbije i aktualnog ministra financija i gospodarstva Mlađana Dinkića, spekulira se da će ova dva resora podijeliti upravo Dačić i Vučić.

Vučić, kojeg na političkoj sceni Srbije mnogi doživljavaju kao premijera iz sjene, ranije je u intervjuima isticao kako mu pomisao na loše stanje u ekonomiji i gospodarstvu stvara "noćne more", pa se njegovo angažiranje na dovođenju stručnjaka iz inozemstva tumači kao korak koji bi trebao pomoći ozdravljenju gospodarstva i stabilizaciji državnog proračuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙