FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenik obilježava 118 godina javne rasvjete koju je imao među prvima u svijetu

ŠIBENIK , 28. kolovoza 2013. (Hina) - Šibenčani danas obilježavaju 118 godina otkako je njihov grad dobio višefazni izmjenični sustav s hidroelektrane Jaruga na rijeci Krki i time postao među prvim gradovima u svijetu s javnom rasvjetom.

Naime, 28. kolovoza 1895. u rad je puštena hidroelektrana Jaruga I., izgrađena ispod Skradinskog slapa na rijeci Krki i to samo tri dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare, postavši tako prva hidroelektrana u Europi.

Zasluga za hidroelektrane sa sustavom izmjenične struje pripadaju Nikoli Tesli koji je izmislio sustav izmjenične struje i prijenosa dalekovodom.

Iako je puštena u rad prije Jaruge I., iz hidroelektrane na Niagari tek se iduće, 1896. godine uspjelo dovesti struju do 35 kilometara udaljenoga Buffala, pa se može reći da je Šibenik prvi grad u svijetu koji je dobio javnu rasvjetu električnom energijom.

Za ideju i gradnju hidroelektrane Jaruga I. zaslužan je tadašnji šibenski gradonačlnik Ante Šupuk.

Ispod Skradinskog buka na Krki, koji je visok oko 45 metara sagrađena je turbina, dva generatora i transformator. Sagrađen je i 11,5 kilometara dug dalekovod na drvenim stupovima do Šibenika, a u tom je sustavu bilo šest manjih trafostanica.

Šibenik je struju trebao za svoju tadašnju tvornicu karbida i cijanamida za potrebe čeličana, a od koje je kasnije nastala šibenska Tvornica elektroda i ferolegura, kolokvijano nazvana Crnica i koja je radila sve do 1995, kada je najviše zbog velikoga zagađenja morala biti zatvorena.

Tri godine nakon početka rada Jarugu I. su proširili i modernizirali i takva je radila do 1903. kada ju je zamijenila Jaruga II. koja je inače zadnja zadnja hidroelektrana izgrađena na području sliva rijeke Krke.

Osim izuzetne gospodarske važnosti Jaruga I. ima i arhitektonsku vrijednost, jer je lijepo sagrađeni objekt koji i danas plijeni pozornost brojnih posjetitelja Nacionalnog parka Krka.

Za svoj izum izmjenične struje, čija je uporaba svijetu omogućila niz proizvoda bez kojih danas ne bi mogli zamisliti svakodnevni život, Tesla se morao oduprijeti velikome pritisku američkog izumitelja Thomasa Alve Edisona. Tesla je bio svjestan da je prednost izmjenične struje u tome da se učinkovito, uz vrlo male gubitke mogu prenositi na velike udaljenosti.

Šibenčani će večeras prigodnom svečanošću na središnjem gradskom trgu obilježiti 118. obljetnicu električne rasvjete u svome gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙