FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povučena predstečajna nagodba nad šibenskim TEF-om

ŠIBENIK, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Gradonačelnik Šibenika Željko Burić povukao je predstečajnu nagodbu tvrtke Tvornice elektroda i ferolegura d.d. (TEF d.d.) jer bi inzistiranje na predstečajnoj nagodbi značilo da je Grad Šibenik suglasan s dugom TEF-a prema vjerovnicima, što, kako je rekao, ne odgovara istini.

Gradonačelnik je na danas održanoj konferenciji za medije obrazlažio da se odlučio na taj potez jer bi inzistiranje na predstečajnoj nagodbi značilo da je Grad Šibenik suglasan s dugom TEF-a prema vjerovnicima, što ne odgovara istini. Ukupan dug TEF-a kojim je tvrtka krenula u nagodbu, istaknuo je gradonačelnik, prema svim vjerovnicima iznosi 195 milijuna kuna, s tim da je najprijepornije dugovanje prema INI od 46 milijuna kuna.

Burić osporava visinu tog duga, osobito dijela duga koji se odnosi na INU, te navodi kako su Gradu u toj stvari za pravo dali i pravni stručnjaci s kojima su kontaktirali.

Ipak, nije želio precizirati koliki je iznos koji bi Grad bio spreman priznati kao dug INI, i to kako ne bi izazvao ‘rezerviran ili negativan stav potencijalnih sudionika’.

Gradonačelnik i njegovi suradnici morat će još razgovarati s predstavnicima INE, a već su održani razgovori s ostalim velikim vjerovnicima zemljišta TEF-a, Ministarstvom financija, Ministarstvom gospodarstva i Fondom za zaštitu okoliša.

Burić je novinare izvijestio kako je Grad je od svih triju državnih institucija dobio potvrdu pravilnosti svog stava. S više informacija, kazao je Burić, Grad će izići tek nakon sastanka s predstavnicima INE.

Preuzimanje nadzora nad hipotekom opterećenoga terena bivše tvornice TEF, prvi red do mora, značio bi novu etapu razvoja Šibenika, budući da je riječ o jednom od najatraktivnijih terena na Jadranu.

Čak 28.000.000 metara četvornih područja potpuno je neiskorišteno, no zbog hipotekarnog prava koje su na temelju velikog duga nad terenom upisali vjerovnici, Grad Šibenik s terenom ne može raspolagati.

Makar ne do rješenja problema oko duga INE, koja je najveći vjerovnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙