FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ustavni sud je u obrazloženju odluke vezane uz slučaj Dalekovod utvrdio da se u postupku predstečajne nagodbe koji se vodi na zagrebačkom Trgovačkom sudu nije smjelo zastati s postupkom, što je u srpnju učinio sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić radi ocjene ustavnosti pojedinih odredbi mjerodavnih zakona. Kolakušić je u srpnju obustavio predstečjnu nagodbu za Dalekovod, nakon čega je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. No, Ustavni sud je protumačio da se kao kvalificirani pokretači postupka ocjene ustavnosti mogu pojaviti samo tijela koja zastupaju njihovi čelnici, a ne fizičke osobe na pozicijama unutar tih tijela, po čemu ispada da je zahtjev za ocjenu ustavnosti mogao podnijeti samo predsjednik Trgovačkog suda, a ne sudac Kokakušić koji sudi u konkretnom predmetu. Krajem srpnja je i Dalekovod podnio tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja Trgovačkog suda, koje je Ustavni sud danas ukinuo i naložio bezodložno nastavljanje postupka predstečajne nagodbe nad Dalekovodom, tvrtke koja ima više od 1600 zaposlenih i ugovorene poslove vrijedne 200 milijuna eura.

ZAGREB - Nakon što mu je Ustavni sud danas ukinuo rješenje kojim je prije mjesec dana obustavio predstečajnu nagodbu u Dalekovodu, sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić ustvrdio je danas da stajalište Ustavnog suda može dovesti do zaključka da se sve presude i odluke sudova, njih nekoliko desetaka milijuna treba staviti izvan snage. "Stajalište Ustavnog suda po kojem Trgovački sud u Zagrebu po sucu toga suda Mislavu Kolakušiću nije Sud iz Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, može dovesti do zaključka da se sve presude i odluke sudova, njih nekoliko desetaka milijuna trebaju staviti izvan snage, jer ih nije potpisao predsjednik suda u ime Suda, temeljem mišljenja sjednice odjela ili sjednice svih sudaca", naveo je Kolakušić u pismu medijima. Ustavni sud danas je u slučaju tužbe Dalekovoda ukinuo rješenje kojim je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečajnu nagodbu u toj tvrtki radi ocjene ustavnosti Kolakušić je u srpnju obustavio predstečjnu nagodbu za Dalekovod, nakon čega je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. No, Ustavni sud je protumačio da se kao kvalificirani pokretači postupka ocjene ustavnosti mogu pojaviti samo tijela koja zastupaju njihovi čelnici, a ne fizičke osobe na pozicijama unutar tih tijela, po čemu ispada da je zahtjev za ocjenu ustavnosti mogao podnijeti samo predsjednik Trgovačkog suda, a ne sudac Kolakušić koji sudi u konkretnom predmetu.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio je danas hrvatskog premijera Zorana Milanovića da neozbiljnim izjavama o Europskoj komisiji dovodi Hrvatsku u opasnost i izlaže je političkim i gospodarskim štetama. Ovo što radi Milanović je neozbiljno. Hrvatska može doći pod udar Europske komisije i ostati bez novca iz EU fondova, kazao je Karamarko na konfereniji za tisak i zapitao tko će za to biti kriv i hoće li tada Milanović podnijeti ostavku. Moguće uskraćivanje novca iz europskih fondova bilo bi katastrofa za Hrvatsku u ovoj situaciji, rekao je Karamarko te izrazio sumnju da je Vlada pripremila projekte koji bi u tom slučaju bili odbijeni. Komisija je u pravu kad kaže da Vlada prikriva zločine, ocjenjuje Karamarko i dodaje da ne zna radi li to Vlada svjesno ili nesvjesno. Protivljenje premijera Milanovića da izruči Josipa Perkovića, Karamarko vidi kao vrh sante leda. Vladi ne odgovara takav razvoj događaja, jer bi došlo do razotkrivanja zapovjedne linije po kojoj su ubijani hrvatski emigranti u inozemstvu, naglasio je Karamarko.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je mitropolita volokolamskog Ilariona, koji boravi u posjeti Republici Hrvatskoj na poziv mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana Pavlovića. Tijekom susreta naglašeni su dobri odnosi hrvatskih državnih institucija s vjerskim zajednicama uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike. Mitropolit Ilarion zahvalio je hrvatskom predsjedniku na srdačnom prijemu te mu prenio pozdrave patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila. Predsjednik Josipović je istaknuo doprinos Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj te posebno mitropolita Jovana promicanju ekumenskog i međureligijskog dijaloga kao i doprinos pomirenju i stvaranju povjerenja među pripadnicima različitih konfesija u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata. Također je naglasio važnost zalaganja vodstava svih vjerskih zajednica za povratak prognanih i izbjeglih u svoje domove na čitavom području bivše Jugoslavije, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Nakon što je postupak mirenja između Vlade i dva zdravstvena sindikata jučer završio neuspjehom, Hrvatski liječnički sindikat donio je danas odluku o pokretanju štrajka liječnika u bolničkom sustavu, a ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio da će i u tim uvjetima osigurali maksimalnu skrb za pacijente. Datum štrajka bolničkih liječnika još nije poznat jer se čeka usuglašavanje s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, koji uz liječnike također idu u štrajk, o čemu će medicinske sestre odlučivati u subotu, doznaje se od predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića. Ističe da su liječnici od danas spremni za štrajk, dva sindikata međusobno će koordinirati sve aktivnosti, a datum štrajka mogao bi biti poznat za vikend. Nakon današnjeg sastanka Glavnog odbora Liječničkog sindikata Babić je izjavio Hini da će na sudjelovanje u štrajku biti pozvani svi liječnici koji rade u bolničkom sustavu, a u Sindikatu očekuju da će ih se odazvati barem 70 posto. Moguć je, kaže, i veći odaziv zbog "situacije na terenu i neprihvatljivih pritisaka na kolege koji su tijekom srpnja i kolovoza povukli suglasnosti na rad duži od 48 sati tjedno".

SPLIT - Ministar Željko Jovanović je najavljujući sutrašnje predstavljanje Plana i programa zdravstvenog odgoja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ocijenio da Hrvatska ima najkvalitetniji zdravstveni odgoj koji će biti ogledni primjer za sve škole u cijelom svijetu. “Sutra će u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta biti predstavljen zdravstveni odgoj koji kreće od jeseni u svim hrvatskim školama. To je najkvalitetniji zdravstveni odgoj koji će biti ogledni primjer za sve škole u cijelom svijetu , s obzirom na način kako se organizira nastava koja omogućava djeci duži, zdraviji kvalitetniji život”, rekao je ministar Jovanović danas u Splitu. Željko Jovanović je najavio kako će sutra na konferenciji za novinare biti predstavljen Plan i program zdravstvenog odgoja na temelju javne rasprave koja je organizirana nakon odluke Ustavnog suda RH iz svibnja ove godine. Ustavnom je sudu naime bio sporan nedostatak demokratskog pristupa pri donošenju kurikuluma tj, neodržavanje javne rasprave o prijedlogu zdravstvenog odgoja.

ZAGREB - Zagrebački SDP i HDZ nisu protiv najavljenog restrukturiranja Zagrebačkog holdinga, ali su vrlo oprezni kada je riječ o mogućoj privatizaciji pojedinih podružnica jer se boje da bi nakraju mogli ispaštati građani. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić izjavio je Hini kako je restruktiranje Zagrebačkog holdinga nužno, ali s privatizacijom treba biti oprezan. "Nismo bili zadovoljni dosadašnjim tempom i dinamikom restrukturiranja, od početka formiranja Zagrebačkog holdinga mnoge su stvari na krivim temeljima, ali s privatizacijom treba oprezno", rekao je Bernardić. Upozorio je kako su europska iskustva s privatizacijom komunalnih tvrtki uglavnom negativna. Zagreb treba osigurati efikasnije funkcioniranje gradskih poduzeća, a da komunalna usluga ne izgubi na kvaliteti i da ne bude skuplja za građane, što se dogodilo u mnogim europskim metropolama, kaže Bernardić.

ZAGREB - Predstavnici sindikata u Zagrebačkom holdingu, koji okupljaju više od polovice od gotovo 12.000 zaposlenih, pozdravili su danas najavu pretvaranja nekoliko Holdingovih podružnica u trgovačka društva i ne vjeruju da će se naprečac ići u njihovu privatizaciju. "Sindikati pozdravljaju povratak Holdingovih podružnica u trgovačka društva, ako to ne bi dovelo do toga da se nove tvrtke odmah zatim rasparceliraju i privatiziraju. U tom slučaju znati ćemo reagirati", izjavio je Hini Darko Kleinberger, voditelj Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga s 3.500 članova. Podsjetio je kako sindikati već godinama inzistiraju na tome, jer se pokazalo da je u trgovačkim društvima bila bolja kontrola poslovanja i trošenja novca, nego kada je sve išlo u zajedničku blagajnu. "U trgovačkim društvima bolja je kontrola nad svime, a ovako je nije bilo ni nad čime", poručio je Kleinberger. Neki su, primjerice, bili zaposleni u direkciji, a radili su u podružnici, ili su kao referenti bili zaposleni u Vodoopskrbi i odvodnji, a radili u Gradskom stambenom- komunalnom gospodarstvu, kaže sindikalac.

SPLIT - Izgradnja Zdravstvene škole u Splitu je gotova te će učenici 2. rujna početi novu školsku godinu u njoj, dok završetak izgradnje OŠ Pujanke kasni pa se ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas u Splitu ispričao roditeljima tog splitskog naselja što njihova djeca novu školsku godinu neće početi u toj zgradi. Ministar Jovanović je u Splitu danas nazočio sastanku koordinacije za izgradnju Zdravstvene škole u Splitu na kojem je, kako je rekao novinarima, utvrđeno da su pripremljeni svi papiri, atesti i drugi dokumenti potrebni za tehnički pregled novoigrađene škole koji će se obaviti u petak. 30. rujna. „Nadam se da će tehnički pregled, sukladno struci i propisima, biti pozitivan tako da učenici Zdravstvene škole nakon 60 godina podstanarstva, mogu u ponedjeljak, 2. rujna doći u svoju školu“, istaknuo je Jovanović.

ZAGREB - Mladi hrvatski udaraljkaš Filip Merčep osvojio je 2. mjesto na natjecanju Universal Marimba Competition u Belgiji, jednom od najprestižnijih natjecanja u svijetu marimbe koje se uspoređuje s najvećim svjetskim natjecanjima poput "Chopin" u Varšavi ili "Čajkovski" u Moskvi, izvijestio je Muzički informativni centar. Na natjecanju, održanom krajem srpnja u belgijskom gradu Sint-Truidenu, sudjelovalo je 40 natjecatelja svih generacija iz cijeloga svijeta. Natjecali su se za vrijedne nagrade u ukupnoj vrijednosti pedeset tisuća eura, koncertne marimbe, snimanje CD-a i međunarodne koncertne nastupe. Filip Merčep, student 3. godine Muzičke akademije u Zagrebu prvi je hrvatski predstavnik na tako velikom marimbističkom natjecanju, na kojem je uz svoje umijeće predstavljao Hrvatsku i udaraljkašku školu svog profesora Igora Lešnika. U finalu je izveo 15-minutni solistički program po slobodnom izboru te koncert Igora Lešnika "Water Sculpture", uz pratnju Komornog orkestra Novosibirske filharmonije.

ZAGREB - Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je večeras u 19 sati i 16 minuta još jedan umjeren potres s epicentrom kod Pušće, oko 20 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je III do IV stupnja MCS ljesatvice. Potres su, kao i prethodni, koji je zabilježen danas popodne, osjetili građani Pušće, Jablanovca, Bistre, Zaprešića, Brdovca i okolnih mjesta, te sjeverozapadnog dijela grada Zagreba, navela je večeras Seizmološka Služba RH. Večerašnji potres umjerene snage treći je zabilježen u posljednja dva dana. Prvi je bio u ponedjeljak, 26. kolovoza, 39 minuta iza ponoći, s epicentrom u okolici Jablanovca, kod Zagreba, i magnitudom 2.7 prema Richteru te intenzitetom u epicentru od IV stupnja MCS ljesatvice. Drugi je bio danas popodne u 17,06 sati, također s epicentrom u okolici Jablanovca, i magnitudom 2.3 prema Richteru, te intenzitetom u epicentru od III stupnja MCS ljesatvice.

RIJEKA - Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Primorsko-goranske županije Željko Mihelić je tijekom današnjeg sastanka sa županom Zlatkom Komadinom govoreći o stagnaciji u poljoprivrednoj proizvodnji, osobito u stočarstvu, istaknuo da je u posljednjih godinu dana na području te županije smanjen broj goveda za 30 posto. Kako je priopćeno iz PGŽ-a, župan Komadina i njegov zamjenik Petar Mamula sastali su se danas s predstavnicima HGK Primorsko-goranske županije te razgovarali o mogućnosti korištenja EU fondova i dodatnim mjerama unaprijeđenja poljoprivredne proizvodnje. Željko Mihelić je istaknuo da je u sljedećih godinu dana Hrvatskoj na raspolaganju 330 milijuna eura iz fondova EU namijenjenih ruralnom razvoju. Nužno je pripremiti dobre projekte, a naši poljoprivrednici uglavnom nemaju kapaciteta za to te im je potrebno pomoći u pripremi projekata, rekao je Mihelić.

VARAŽDIN - Potpredsjednik mađarske Vlade Tibor Navracsics posjetio je danas Varaždin gdje je nakon radnog sastanka s predstavnicima gradske vlasti, predvođenim gradonačelnikom Goranom Habušem, obišao Špancirfest i mađarske izlagače na Festivalu. Gradonačelnik Habuš upoznao je mađarskog gosta s poviješću Varaždina i Špancirfestom te ga je pozvao da s gospodarskim izaslanstvom uskoro ponovno posjeti Varaždin, te razgovara o mogućoj gospodarskoj suradnji. Potpredsjednik mađarske Vlade Navracsics nešto se dulje zadržao na izložbenim prostorima mađarskih izlagača na Špancirfestu, kojih je ove godine desetak.

RIJEKA - Alkoholizirani mladić oštetio je svojim automobilom noćas u vožnji dva parkirana automobila i pobjegao te vrijeđao i omalovažavao policajce nakon što su ga pronašli, a pri pokušaju bijega jednog od njih i lakše ozlijedio, izvijestila je primorsko-goranska policija. Osamnaestogodišnjak s riječkog područja je oko 2 sata vozeći u Ulici Ratka Petrovića udario u parkirane automobile te pobjegao, ne pričekavši dolazak policije. Djelatnici prometne policije su ga pronašli u Ulici Martina Kontuša i zaustavili. Utvrđeno je da ima 1,35 promila alkohola u krvi. Dok su policajci obavljali svoj posao vrijeđao ih je i omalovažavao te pokušao pobjeći. Pri tome je jedan policajac lakše ozlijeđen. Mladić je zadržan u policijskoj postaji do otriježnjenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙