FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Iz Ministarstva zdravlja danas su poručili da poduzimaju sve mjere kako bi se građanima osiguralo nesmetano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu zbog mogućeg manjeg broja dežurstava liječnika. Naime, dio liječnika je tijekom srpnja i kolovoza, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukao suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno. "U radu zdravstvenih ustanova moraju se poštivati prava liječnika i drugih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, ali i njihove obveze. Prema tome, u potpunosti će se poštivati pravo liječnika koji su na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukli suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno", napominju iz Ministarstva zdravlja. Zbog povlačanja suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno, Ministarstvo prati i analizira stanje u svim kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, općim i specijalnim bolnicama kojima je osnivač Republika Hrvatska ili čija su osnivačka prava u postupku sanacije prenesena na Republiku Hrvatsku. Analizom nisu obuhvaćene zdravstvene ustanove kojima je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje nisu u postupku sanacije: Klinička bolnica "Sveti Duh", Opća bolnica Gospić i Opća bolnica Ogulin, te većina specijalnih bolnica.

ZAGREB - Iz Ministarstva pravosuđa večeras su reagirali u povodu izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding kako Hrvatska iza svojih granica skriva „nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima“, naglasivši kako je problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. U povodu današnjih izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske, poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU, iz Ministarstva pravosuđa naveli su kako "Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito se ne radi o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU", ističe se u priopćenju. "Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga", navode iz Ministarstva te dodaju kako je "štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva". "Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji", navodi, uz ostalo, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa RH Sergej Abramov.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Hrvatske poljoprivredne komore i udruga poljoprivrednika na čelu s predsjednikom Matom Brlošićem, a u razgovoru je stanje u poljoprivredi ocijenjeno ozbiljnim te je istaknuta potreba novih, sistemskih mjera koje bi jamčile stabilnost poslovanja i održivost proizvodnje. "Razgovaralo se o razlozima nezadovoljstva dijela poljoprivrednika, ali i o sistemskim problemima razvoja poljoprivrede i sela u Hrvatskoj. Sudionici sastanka naglasili su kako razumiju proračunska ograničenja, ali da isplate poticaja trebaju biti po jasnim i transparentnim kriterijima. Proizvođači su posebno istaknuli kako je otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj najniža u regiji i Europi", priopćeno je iz Ureda predsjednika. Stanje u poljoprivredi ocijenjeno je ozbiljnim te je istaknuta potreba novih, sistemskih mjera koje bi jamčile stabilnost poslovanja i održivost proizvodnje.

RIJEKA - Odgovarajućim studijama utjecaja na okoliš utvrđeno je da je projekt TE Plomin C održiv projekt, pa ne bi bilo dobro raspisati referendum o Plominu u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, ocijenio je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Rijeci. Komadina je odgovarajući na pitanja novinara u vezi s vladinim odbijanjem referenduma o TE Plomin C također rekao da o tom pitanju referendumom ne bi trebali odlučivati stanovnici svih dijelova Hrvatske. Župan Komadina je na redovitoj tiskovnoj konferenciji najavio da će se na rujanskoj sjednici skupštine PGŽ- a raspravljati o prostornom planu županije te da s tim u vezi do kraja ovog tjedna očekuje suglasnost nadležnog ministarstva.

ZAGREB - Temeljni i interventni policajci koji su prošli potrebnu obuku od danas umjesto tjelesne snage kao sredstvo prisile mogu korisiti papreni sprej napravljen na bazi ljute paprike, izvijestio je MUP. Sprej je bezopasan za ljudsko zdravlje, a policajcima koji ga primjenjuju prema počinitelju kaznenog ili prekršajnog djela omogućuje neprimjenu tjelesne sile i ostalih sredstava prisile, kažu u MUP-u. Papreni sprejevi djeluju na dišni sustav, privremeno oslijepljuju počinitelje i onemogućavaju ih u napadu.

KARLOVAC - Treći Karlovac Dance Festival (KDF 003), koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Karlovca i karlovačke Turističke zajednice, otvoren je večeras na Starom gradu Dubovac, a u idućih šest dana predstavit će se različitost hrvatskog suvremenog plesnog stvaralašta. Publika će na pet različitih pozornica moći vidjeti sedam plesnih predstava, deset plesnih video filmova i četiri radionice, od kojih je jedna danas već održana uoči svečanosti otvorenja. Melita Spahić Bezjak, direktorica karlovačkog Centra za plesnu i izvedbenu umjetnost F.R.E.E. D.A.N.C.E i umjetnička direktorica festivala, istaknula je u ime organizatora, kako je pozicioniranje i prisustvo hrvatskih umjetnika ovogodišnji prioritet festivala. Program će se održavati na pozornicama Dubovca, Gradskog kazališta ‘Zorin dom’, Male scene Hrvatskog doma, kod Hotela Korana Srakovčić, te na pješćanoj plaži rijeke Korane.

KOPRIVNICA - Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata (UHBDR) '91 uputila je otvoreno pismo predsjedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, u kojem traže da se zauzme za postavljanje spomen ploče u Novom Sadu, 18. studenoga, svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, jer novosadski gradonačelnik na to ne pristaje. U pismu ističu kako žele da Nikolić podrži tu inicijativu jer je riječ o miroljubivoj akciji, bez političkih i inih uplitanja, kojoj je cilj podsjetiti i odati poštovanje onima koji su dali svoje živote tijekom srpske i crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i poučiti mlade u Srbiji da se u Hrvatskoj od 1991.-1995. vodio žestoki rat, te da svaki rat nanosi patnju, bol i tugu. "Vama je poznato da ni jedan hrvatski vojnik tih godina nije prešao srpsku granicu. Vrijeme je da već jednom Srbija prizna da je ratovala u Hrvatskoj, da je s njezine strane Hrvatskoj učinjena ogromna materijalna i ina šteta, da su u Srbiji, Crnoj Gori i drugdje postojali koncentracijski logori u kojima su zatvarani i mučeni Hrvati, da se neprestano otkrivaju nove masovne grobnice, te da su naposljetku u tom ratu ubijeni i mnogi hrvatski civili: djeca, žene, starci", ističe se u priopćenju.

ZAGREB - Grad Zagreb je od početka ove godine na četiri lokacije - Sopotu, Klari, Borovju i Sesvetama dodijelio sugrađanima 420 obradivih zemljišta za osobne potrebe tzv. "urbanih vrtova" a danas je predstavljena akcija uređenja zajedničkih dijelova postojećih urbanih vrtova namijenjenih za druženje i odmor, koja će početi 12. rujna uređenjem vrta u Sopotu. U urbanom vrtu u Sopotu izradit će se cvjetnjak, postaviti pješčanik za djecu i popločiti zajednički prostor, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u restoranu "K pivovari" gdje je predstavljen projekt Urbani vrtovi Zagreba, kako bi građani uz uzgajanje svježe hrane uživali u prijateljskom okupljanju. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će na proljeće sa sponzorima Grad Zagreb ići u realizaciju najljepšeg balkona ili lođe o Zagrebu.

DUBROVNIK - U dubrovačku Zračnu luku nešto iza 15,30 sati prisilni je sletio njemački zrakoplov, zbog dima koji se pojavio u putničkoj kabini. Riječ je o putničkom zrakoplovu njemačke kompanije Condor Boeing 757 koji je bio na preletu, te je iz Egipta letio prema Frankfurtu. Uzrok prisilno slijetanja bio je dim koji se pojavio u putničkoj kabini, a na pisti u Ćilipima nalazili su se i vatrogasci i hitna pomoć, no njihova intervencija nije bila potrebna. Zamjenik ravnatelja dubrovačke Zračne luke, Frano Luetić, rekao je kako se 204 putnika iskrcalo iz zrakoplova i trenutačno se nalaze u zračnoj luci, dok se ne otkloni kvar. Zrakoplov bi nakon otklanjanja kvara trebao ponovno nastaviti put.

KOPRIVNICA - Predstojeći vikend u Koprivnici će se održavati 8. Renesansni festival, a u ovogodišnjem renesansnom štihu posjetitelji će moći uživati već od četvrtka u 19 sati kad počinje program s koprivničkim viteškim skupinama i obrtnicima koji predstavljaju stare zanate. Ostatak izvođača uključit će se u zbivanja u petak kada počinje i službeni dio ovogodišnje manifestacije. Festival donosi i nekoliko noviteta, a prvi od njih je uvođenje teme. Ove godine to je srednjovjekovno pivarstvo pa će biti prikazan proces proizvodnje srednjovjekovnog piva od sastojaka koji su se tada koristili. Moći će se kušati i pivo od koprive - jedinstveno na svijetu. Druga novost je da se Renesansni festival održava bez plastike, a jela i pića bit će konzumirana u drvenim i keramičkim posudama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙