FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Sicilijanskom kanalu spašeno 200 imigranata

RIM, 26. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Dvjesto četiri imigranta, uglavnom iz zemalja južno od Sahare, naguranih u dva gumena čamca, spašeno je u noći na ponedjeljak u Sicilijanskom kanalu, doznaje se od talijanske obalne straže.

Ophodni brod je prvo primijetio jedan čamac u kojemu je bilo stotinjak ilegalnih imigranata u nevolji, oko 120 km od talijanskog otoka Lampeduse.

Pošto im je pružila pomoć, 27-člana posada "Corsija", specijaliziranog za spašavanje na moru, upozorena je putem satelitskog telefona da je šezdesetak kilometara južnije još jedna skupina imigranata u čamcu, do kojih je doplovila i pritekla im u pomoć.

204 imigranta su u dva navrata iskrcani na Lampedusi i smješteni u prihvatni centar.

Prethodne noći isti je brod u istom kanalu pritekao u pomoć stotinjak imigranata iz Eritreje.

Povoljne vremenske prilike zadnjih dana i tjedana pogodovale su porastu broja imigranata koji se odlučuju na neizvjesno putovanje prema talijanskoj obali.

Većina ih dolazi iz Afrike južno od Sahare, ali i bježeći pred nemirima u arapskim zemljama kao što su Sirija i, odnedavno, Egipat.

Neki pak dolaze iz udaljenih zemalja kao što su Afganistan i Južna Azija (Šri Lanka, Bangladeš, Indija i druge), putujući u nesigurnim uvjetima prije nego se noću potajno ukrcaju u nekoj sredozemnoj luci ne bi li se domogli talijanske obale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙