FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pred Gibralatrom spašena 64 imigranta

MADRID, 13. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Šezdeset četiri imigranta koji su u gumenim čamcima pokušali stići do južne obale Španjolske spašeno je u gibraltarskom tjesnacu, objavile su španjolske službe sigurnosti.

Od petka je ukupno spašeno oko 300 ljudi, prema podacima španjolskih službi sigurnosti.

Španjolski brod u utorak ujutro u tjesnacu je spasio 32 osobe iz četiri barke, dok su marokanske vlasti navele da su 32 osobe iz četiri barke prebačene u Maroko, precizirala je jedna glasnogovornica španjolske pomorske službe spašavanja, prenosi AFP.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova drži da se taj porast priljeva imigranata, uobičajen ljeti, može objasniti prošlotjednim završetkom muslimanskog mjeseca ramazana.

Kada ih preuzmu španjolske pomorske snage, imigrante prevoze do luke Tarifa, na krajnjem jugu Španjolske. Predaju ih Crvenom križu i zatim Civilnoj gardi i policiji koja ih prebacuje u prihvatne centre.

Jedan dužnosnik sigurnosti upozorio je na alarmantni priljev imigranata. On je u priopćenju upućenom španjolskoj vladi u utorak ukazao na proračunske rezove koji imaju teške posljedice na imigrante. Smatra da ni Europska unija ne može odvraćati pogled od tog velikog humanitarnog problema.

Prema podacima Crvenog križa od početka ove godine 875 imigranata preuzeo je Crveni križ u Tarifi, što je dvostruko više nego prošle godine.

Prošle je godine 3.804 imigranata morem stiglo do Španjolske, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙