FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makedonska vlada i oporba riješile spor o incidentu u parlamentu

SKOPLJE, 26. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Makedonska vlada i oporba u ponedjeljak su riješile višemjesečni spor o odgovornosti za prošlogodišnji incident u državnom parlamentu, koji je mogao dovesti do izvanrednih izbora i naštetiti makedonskim izgledima za početak pregovora o članstvu u EU.

Predstavnici vlada i oporbe potpisali su izvješće povjerenstva koje je istraživalo incident u prosincu kad su predstavnici oporbe izbačeni iz parlamenta zbog tučnjave.

U izvješću se krivica za incident svaljuje uglavnom na predstavnike vladajuće koalicije. Konzervativni predsjednik vlade Nikola Gruevski stoga je još u subotu zaprijetio da će radije ići u izvanredne izbore dvije godine prije roka nego li potpisati izvješće. U nedjelju je međutim promijenio mišljenje.

"Donijeli smo tu odluku u interesu države i premda će nas koštati, potpisat ćemo izvješće povjerenstva kao što traži oporba", izjavio je Gruevski u nedjelju na večer.

Predstavnici vlade i oporbe u povjerenstvu u ponedjeljak su potpisali izvješće.

"Drago mi je što su interesi građana stavljeni iznad stranaka", izjavio je predsjednik povjerenstva Borče Davidkovski, kojega je na to mjesto imenovala oporba.

"Završen je teški posao i želim zahvaliti stručnjaku EU koji je učino sve kako bi se izvješće dovršilo", dodao je.

Povjerenstvo je osnovano pod pritiskom Europske unije, nakon što je oporba zbog prijepora bojkotirala parlament, što je moglo ugroziti održavanje lokalnih izbora. U radu povjerenstva sudjelovao je i jedan predstavnik EU.

EU je upozoravao da bi stanje moglo ugroziti i šanse Makedonije glede početka pregovora o članstvu, što je ionako opterećeno odnosima Makedonije s Grčkom zbog spora oko imena države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙