FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Vlada RH je na zatvorenom dijelu 110. sjednice donijela Odluku o članstvu Republike Hrvatske u Satelitskom centru Europske unije (EUSC), priopćila je Vlada. Satelitski centar Europske unije osnovan je u srpnju 2001. na temelju Zajedničke akcije Vijeća u kontekstu ovlasti EU u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Smješten je u Torrejónu de Ardoz u blizini Madrida. Osnovni je zadatak Satelitskoga centra pružiti podršku političkim institucijama EU pri donošenju odluka. Pomoć pruža istraživanjem i analizom informacija proizašlih prvenstveno iz analize satelitskih snimaka. Nastoji pomoći sprječavanju sukoba, podršci mirotvornim naporima ako do sukoba i dođe, osiguravanju učinkovite humanitarne pomoći u vrijeme prirodnih katastrofa i nemira koje je uzrokovala neka ljudska djelatnost.

ZAGREB - Od 1. srpnja svi redovni studenti koji imaju više od 26 godina ostali su bez besplatnog zdravstvenog osiguranja te će sami morati snositi troškove obveznog zdravstvenog osiguranja koji mjesečno iznose oko 405 kuna, potvrdili su danas iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Do sada je bilo pravilo da su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. S 1. srpnjem, prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje kada navrše 26 godina. Područna služba HZZO-a treba utvrditi ispunjavaju li oni uvjete za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi (primjerice, kao članovi obitelji preko supružnika) ili postaju obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (tzv. samoplatioci). "Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju nije predviđena posebna osnova osiguranja kojom bi redovitim studentima koji su navršili 26. godinu života, a do toga roka nisu završili redovito školovanje, bilo omogućeno i nadalje ostvarivanje statusa i prava u obveznom zdravstvenom osiguranju na teret sredstava državnog proračuna Hrvatske", stoji u obavijesti HZZO-a. Samoplatioci su obvezni plaćati doprinos od oko 405 kuna mjesečno od prvog slijedećeg dana od kada su izgubili prethodno osiguranje, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da zdravstvena zaštita niti jednog redovnog studenta ne može biti dovedena u pitanje, ali i napomenuo kako bi bilo dobro da do 26 godine svi završe svoje fakultete jer se u Hrvatskoj predugo studira. Jovanović je to rekao prije sjednice Vlade na pitanje novinara hoće li studenti nakon 26 godine izgubiti pravo na zdravstveno osiguranje, s obzirom da od 1. srpnja, prema novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, redovitim studentima prestaje obvezno zdravstveno osiguranje kada navrše 26 godina. Dosad su studenti od 18. do 26. godine pravo na besplatno zdravstveno osiguranje ostvarivali preko članova obitelji, a nakon 26. godine to su pravo ostvarivali putem fakulteta. Jovanović je podsjetio kako programski ugovori koje su potpisali sa svim sveučilištima omogućuju da sveučilišta koja skrate rok studiranja dobiju dodatnu stimulaciju.

ZAGREB - Izvanredna kontrola bolovanja tijekom 2012. godine pokazala je kako je svaki četvrti osiguranik neopravdano dugo na bolovanju, tj. bolovanje mu je opravdano otvoreno ali neopravdano dugo traje, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Godišnje plaćamo 14 milijuna dana bolovanja, dnevno je na bolovanju 45.000 ljudi, a Hrvatska (HZZO i poslodavci) godišnje potroši ukupno dvije milijarde kuna na bolovanja, što je značajno viši iznos po glavi stanovnika u odnosu na BDP nego u većini drugih zemlja EU. Najčešći uzroci kratkih bolovanja su viroze, a za duga bolovanja bolesti lokomotornog sustava, psihičke bolesti, bolesti krvožilnog sustava, zloćudne bolesti i ozljede na radu. Za najavljeni novi način kontrole bolovanja vlada sve veći interes poslodavaca koji žele suradnju sa Zavodom kako bi se smanjila neopravdana odsutnost zaposlenika.

RIJEKA - Tridesetak mještana Marčelja i drugih naselja u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, kod Rijeke, jutros je na pola sata blokiralo ulaz i izlaz iz centra upozoravajući da se nastavlja zatrpavanje otpadom, bez obzira na izrađenu studiju ekološkog gospodarenja otpadom te da se kemikalijama pokušava prikriti smrad koji se jetos širi iz Marišćine. Na konferenciji za novinstvo Josip Begonja iz ekološke udruge Krizni eko stožer Marišćina naveo je kako je zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje izradio studiju ekološkog gospodarenja otpadom Rijeke i okolice po narudžbi Komunalnog društva Čistoća iz Rijeke. U toj studiji se detaljno specificira cjelokupna tehnologija sustava odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima. No, unatoč toj studiji, Čistoća je pokrenula javnu nabavku eko otoka i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a da još nisu ostvareni uvjeti za prikupljanje tako odvojenog otpada na Marišćini, naglasio je Begonja. Tvrdi kako se takvim privremenim rješenjima sabotira i u krajnjoj liniji poskupljuje cijeli projekt. Drugi problem zbog kojeg je organiziran današnji prosvjed je tretiranje otpada dovezenog na Marišćinu raznim kemikalijama da se spriječi širenje neugodnog mirisa. Begonja navodi kako je cijena kemikalija i tehnologija nabavljenih za sprečavaje širenja smrada 638.000 kuna.

ZAGREB - Zagrebački Dom sportova prvu utakmicu ruske hokejaške lige KHL-a u kojoj će se 6. rujna sastati Medveščak i moskovski CSKA dočekat će u novom, osvježenom ruhu koje bi trebalo zadovoljiti standarde što ih je ta najjača eurospka hokejaška liga postavila zagrebačkom klubu. Radovi na preuređenju "brloga" zagrebačkih Medvjeda u vrijednosti od oko 2,7 milijuna kuna gradskog novca počeli su početkom srpnja, a očekuje se da će biti završeni do prve utakmice početkom rujna. Promjene u izgledu Ledene dvorane, koje se promatraču doimaju više skromnima nego spektakularnima, rezultat su prve veće obnove Doma sportova u posljednjih 30 godina. Dimenzije leda smanjene su za po metar po dužini i širini što će odgovorati Medveščaku i njegovim sjevernoameričkim igračima koji igru više baziraju na čvrstoj igri na tijelo i klizanju, za razliku od ruskih koji će na smanjenom klizalištu imati manje prostora za iskazivanje svojih tehničkih prednosti.

KARLOVAC - U prometnoj nesreći u Malešević Selu, u općini Vojnić, poginuo je 33-godišnji vozač traktora, izvijestila je jutros karlovačka policija. Traktor, karlovačkih registracija, sinoć se oko 19,40 sati kretao lokalnom cestom iz Slavskog Polja prema mjestu Utinja Vrelo, te je iz neutvrđenih razloga na ravnom dijelu sletio s kolnika. Prilikom prevrtanja 33-godišnji vozač traktora iz Vojnića je smrtno stradao.

ZAGREB - Na pruzi Dugo Selo – Vrbovec, na željezničko-cestovnom prijelazu u Andrilovcu, osobni automobil je jutros u 9,17 sati podletio pod vlak, pri čemu je smrtno stradao vozač automobila, izvijestio je HŽ. Prijelaz je osiguran svjetlosnim i zvučnim signalima, a vozilo je podletjelo pod vlak koji vozi na relaciji Osijek – Zagreb Glavni kolodvor. Pružna signalizacija je u trenutku nesreće bila ispravna i u funkciji. Zbog očevida i sanacije mjesta nesreće promet na pruzi između Dugog Sela i Vrbovca je do daljnjega u prekidu, a putnici će se na toj relaciji prevoziti autobusima, napominje HŽ.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙