FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kastav: obilježena 130. godišnjica rođenja skladatelja Josipa Mandića

ZAGREB, 21. kolovoza 2013. (Hina) - U gradskoj vijećnici Kastva večeras je svečanim programom obilježena 130. godišnjica rođenja hrvatskog skladatelja Josipa Mandića.

Izvedbama njegovih djela ravnali su u njegovo doba neki od najčuvenijih suvremenih dirigenata poput Nikolaja Malka, Georga Szélla, Fritza Buscha i Václava Talicha s orkestrima poput Češke filharmonije, Drezdenske državne kapele ili Škotske kraljevske filharmonije. Nakon Mandićeve smrti zaboravljen je a njegov gotovo cjelovit opus je izgubljen.

Istraživanjem njegova života i djela ustrajno se bavi muzikolog Davor Merkaš koji je o rezultatima svog istraživanja govorio večeras u Kastvu.

Josip Mandić se rodio 1883. godine u Trstu a porijeklom je iz sela Mihotića blizu Kastva. Školovao se u Trstu, Rijeci, Zagreb u Beču, gdje je počeo s glazbenim obrazovanjem. Skladao je nekoliko opera, među kojima operu "Petar Svačić", jedinu operu na hrvatskom jeziku skladanu i javno izvedenu u razdoblju između 1902. i 1909. godine, kad je Zagrebačka opera bila zatvorena, kao i opere "Mirjana" i "Kapetan Niko".

Među ostalim njegovim djelima nekoliko je simfonijskih skladbi te ostala djela za manje sastave.

Josip Mandić bavio se i publicistikom, pišući o opernoj glazbi. U svom političkom djelovanju zalagao se za pravo hrvatskog i slovenskog naroda na vlastiti jezik i kulturu te podupirao ideju panslavizma.

Umro je osiromašen 1959. godine u zatvoru tadašnje socijalističke Čehoslovačke.

Nakon predavanja priređen je koncert na kojem su sopranistica Monika Cerovčec i pijanist Filip Fak izveli odlomke iz Mandićevih do sad neizvođenih djela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙