FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija će postrožiti carinski režim s Ukrajinom ako Kijev potpiše sporazum s EU-om

MOSKVA, 18. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Rusija priprema stroži carinski nadzor u odnosu na Ukrajinu ako Kijev potpiše sporazum o pridruživanjus Europskom unijom, što Rusija smatra "samoubilačkim" potezom, rekao je jedan pomoćnik predsjednika Vladimira Putina, prenijela je agencija RIA.

Putin pojačava pritisak na Kijev da se pridruži regionalnom trgovinskom bloku pod vodstvom Moskve, a ruska je carina prošlog tjedna uvela nove dugotrajne provjere robe iz Ukrajine. Ukrajina mu se odbila pridružiti jer se nada potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini i političkom pridruživanju s Europskom unijom u studenom. Dva sporazuma se međusobno isključuju.

Sergej Glazev, Putinov savjetnik za razvoj trgovinske zajednice, u nedjelju je rekao da su dodatne provjere uvoza iz Ukrajine bile jednokratne i privremene, ali je upozorio da Kijev može očekivati još takvih mjera ako nastavi s provedbom svojih europskih planova.

"Pripremamo se postrožiti carinske procedure ako Ukrajina odjednom napravi taj samoubilački korak potpisujući sporazum o pridruživanju s EU-om", rekao je Glazev, po ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA.

Nema govora o trgovinskom ratu Kijeva i Moskve, ocijenjeno je u izjavi ukrajinskog premijera Mikole Azarova od nedjelje nakon telefonskog razgovora o tom pitanju s ruskim klegom Dmitrijem Medvedovim. Ruska je strana u svojoj izjavi najavila da će se idućih dana održati još razgovora o spornim pitanjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙