FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva optužuje američki laboratorij u Gruziji da širi svinjsku kugu

MOSKVA , 31. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Šef ruske sanitetske službe Genadij Oniščenko u srijedu je optužio jedan američki laboratoriji koji se nalazi u Gruziji da širi virus svinjske kuge u Rusiji.

"Danas na teritoriju Gruzije postoji biološki laboratoriji američke ratne mornarice", kazao je Oničšenko za Interfax. Na pitanje zna li je li aktivnost spomenutog laboratorija povezana sa širenjem tog virusa u Rusiji, odgovorio je: "Da, pronalazim vezu."

Također je kazao da su ruski stručnjaci posjetili spomenute laboratorije te da su ondje "vidjeli ljude koji se bave izradom biološkog oružja". U Rusiji je registrirano 65 žarišta svinjske kuge, pa je vlada u utorak odlučila osnovati krizni stožer za borbu protiv epidemije.

Oniščenko je sklon oštrim izjavama o sanitetskoj sigurnosti proizvoda koji dolaze in inozemstva. Najčešće je riječ o zemljama s kojima Rusija ima zamršene odnose.

Ovaj je tjedan sanitetska služba odlučila zabraniti uvoz ukrajinske čokolade Rošen, jednog od najjačih brendova u zemlji, nakon posjeta predsjednika Vladimira Putina toj bivšoj sovjetskoj republici čiji je cilj bio privući Ukrajinu u ekonomsku uniju zemalja članica bivšeg SSSR-a.

Ranije je, primjerice Oniščenko zabranjivao uvoz gruzijskih vina i mineralne vode u Rusiju, uz objašnjenje da su proizvodi štetni za zdravlje, a sve se zbivalo u razdoblju kada su se odnosi između dviju zemalja pogoršali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙