FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peticija protiv ukidanja talijanskog Konzulata u Splitu

SPLIT, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Zajednica Talijana u Splitu organizirala je potpisivanje peticije protiv nedavne odluke talijanskoga Ministarstva vanjskih poslova da se ukine Konzulat te države u Splitu, doznaje se danas od tajnice ove zajednice Antonelle Tudor-Tomaš.

„Na splitskoj Rivi smo za dva dana prikupili više od 500, na Hvaru više od 200 potpisa pa idućega tjedna planiramo početi prikupljati potpise u splitskoj trajektnoj luci, a u potpisivanju peticije mogu sudjelovati i Hrvati“, rekla je za Hinu Tudor-Tomaš. Dodala je kako se prema njezinim saznanjima potpisi za ovu peticiju prikupljaju u Zadru i Šibeniku.

Naglasila je kako je planirano prikupljanje oko 5.000 potpisa, nakon čega će peticija biti proslijeđena talijanskom Ministarstvu vanjskih poslova sa zahtjevom da se odustane od te odluke donesene krajem srpnja ove godine, a po kojoj bi talijanski Konzulat u Splitu trebao prestati raditi 1. prosinca ove godine.

Podsjetila je kako je krajem srpnja Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije bilo donijelo odluku o ukidanju i konzulata u Kopru, ali je ubrzo odustalo od te odluke pa nema razloga, dodala je, da jednako postupi i s konzulatom u Splitu.

„Talijanski konzulat u Splitu je jedini u Dalmaciji i njegovim ukidanjem stvorili bi se problemi, posebice za brojne talijanske turiste koji posjećuju Dalmaciju pa bi se za usluge i pomoć, u tom slučaju, morali obraćati Generalnom konzulatu Republike Italije u Rijeci ili talijanskom Veleposlanstvu u Zagrebu“, upozorila je Tudor Tomaš.

Po njezinim riječima postojanje talijanskog Konzulata u Splitu je važno i zbog talijanskih hodočasnika u Međugorje, koji većinom prolaze kroz Split.

Ona je također rekla kako je postojanje talijanskog Konzulata u Splitu važno i zbog nedavnoga ulaska Hrvatske u Europsku uniju, jer bi taj konzulat pridonosio unaprjeđenju suradnje dviju zemalja u okviru EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙