FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemska: Pogreb princa Frisa u najužem krugu

DEN HAAG, 16. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Pogreb nizozemskog princa Johana Frisa, mlađeg brata kralja Willema-Alexandera, koji je umro u ponedjeljak u 44. godini nakon dugotrajne kome poslije skijaške nesreće 2012., odvijat će se u petak poslijepodne u najužem krugu obitelji nedaleko dvorca njegove majke Beatrix.

Pojačane su mjere sigurnosti, blokirane ulice i zabranjen pristup groblju, sve je poduzeto kako bi se sačuvala intimnost tužne ceremonije.

Jedina okrunjena glava koju očekuju na pogrebu je norveški kralj Harald V., kum Johana Frisa.

Cijela nizozemska kraljevska obitelj će doći na pogreb: Frisova braća kralj Willem-Alexander i princ Constantijn, njihova majka Beatrix, te supruga Mabel i dvije Frisove kćeri Luana (8) i Zaria (7).

Uz ostale prijatelje na pogreb dolazi i Frisov prijatelj koji je bio s njim u trenutku nesreće na skijanju kada ga je u austrijskim Alpama zatrpala lavina.

Drugi sin kraljice Beatrix će biti pokopan samo stotinjak metara od buduće rezidincije njegove majke, jer se groblje nalazi uz imanje na koje se Beatrix namjerava povući nakon što se nedavno povukla s prijestolja.

U tom je dvorcu Friso proveo djetinjstvo. Tamo je živio s roditeljima i dva brata sve do majčina ustoličenja 1981., kada se obitelj preselila u kraljevsku palaču u Den Haagu.

Princ Friso je prvi princ u više generacija koji neće biti pokopan na groblju Nieuwe Kerk u Delftu, gdje počiva većina članova nizozemske kraljevske obitelji.

Nizozemski mediji objašnjavaju da Johan Friso službeno više nije bio dio nizozemske kraljevske obitelji koju je napustio iz ljubavi prema budućoj supruzi. Nizozemska vlada nije dobrila njegov brak 2004. s Mabel Wisse Smit nakon što je obznanjeno da je buduća mladenka zatajila prošlu vezu s jednim nizozemskim barunom droge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙