FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagdan Velike Gospe proslavljen u Korčuli

KORČULA, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Uznesenje Blažene Djevice Marije, svetkovina Velike Gospe obilježena je danas u gradu Korčuli na dva mjesta, oba značajna po 15. kolovozu iz 1571. godine od kada se uobičajio kult vjerovanja da je toga dana Gospa primila molitve i pomogla Korčulu obraniti od napada Turaka.

Toga dana (prije bitke kod Lepanta) velika je turska eskadra pod zapovijedanjem Alžirskog potkralja Uluz Alije napala Korčulu. Iako je grad bio pod vlašću Mletaka, knez i plaćena vojska su pobjegli, a Korčulane je za obranu pripremio i uspješno vodio arhiđakon, svećenik Antun Rozanović.

Topovima, od kojih su neki još izloženi na gradskim zidnama, te kamenjem i vrelim uljem otočani su odbili tursku opsadu. Sačuvani Rozanovićev dnevnik govori da se iznenada pojavilo nevrijeme i oštetilo tursko brodovlje, a napadači su zzaštitu pronašli u zaljevu Sveti Nikola, gdje su opustošili ovo predgrađe i dominikanski samostan.

Kad se učinilo da bi Turci uspjeli ući u grad preko ove uvale, snalažljivost obrane potpomognuta još jačim nevremenom zaustavili su turske napadače koji su uz velike gubitke brodova i posade odustali od osvajanja Korčule.

Ova velike pobjeda u Korčuli se smatra jednim od najvećih datuma u povijesti grada, uz vjerovanje da je Gospa uslišila molitve i pomogla obrani. Zahvalnost i štovanje u Korčuli su započeti jutarnjom zavjetnom misom u Gospinoj kapelici, koja je bila izgrađena na spomen obrane grada od Turaka, jer je na tom mjestu Rozanović održao propovijed i hrabrio građane.

Misu je predvodio trenutni zamjenik korčulanskog župnika, isusovac pater Krešimir Djaković iz Sarajeva. Pred sumrak je održana tradicionalna procesija s Gospinom slikom od dominikanske crkve sv. Nikole do središnjeg trga Plokata gdje su gospin kip i slika bili kraće vrijeme izloženi građanima na klanjanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙