FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: alergičari oprez - počinje cvjetanje ambrozije

ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva alergičare na oprez zbog sezone cvatnje ambrozije, jednogodišnje korovske biljka čiji je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku.

Kihanje, svrbež očiju i otežano disanje samo su neki od neugodnih simptoma s kojima se bore alergičari. Zrna peluda ambrozije lijepe se za sluznicu gornjih dišnih putova te dovode do alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, umanjuju kvalitetu života i remete san.

Alergičarima se preporučuje da u razdoblju cvjetanja ambrozije što više borave u zatvorenom prostoru, češće peru ruke i kosu te održavaju higijenu dišnih putova izotoničnim otopinama.

Ako se pored respiratornih tegoba, primijete i teži simptomi kao što su problemi s probavom praćeni povraćanjem i dijarejom, preporuka je da se osoba javi svojem obiteljskom liječniku, navode u HZZO-u.

Cvjetanje ambrozije počinje sredinom i koncem kolovoza te traje do sredine rujna, a njezin pelud izaziva alergijske reakcije kod 10 posto ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙