FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalni park Kornati slavi 33. rođendan

ZAGREB, 12. kolovoza 2013. (Hina) - Trideset i treći rođendan sutra će proslvaiti Nacionalni park Kornati koji je 1980., zbog izuzetnih krajobraznih ljepota, zanimljive geomorfologije, velike razvedenosti obalne crte i naročito bogatog morskog ekosustava, proglašen nacionalnim parkom.

Nacionalni park Kornati veći je dio Kornatskog akvatorija. Kornatski arhipelag, kao posebna i zasebna otočna skupina smještena na području šibenskih i zadarskih otoka rasprostire se na površini od oko 320 četvornih kilometara. Taj najrazvedeniji otočni ekosustav u Jadranskom moru, koji uključuje čak 12 posto svih otoka hrvatskog Jadrana (1264 otoka, od čega je 67 napučenih), odavno plijeni pozornost brojnih nautičara, ronilaca, planinara i drugih zaljubljenika u prirodu i ono što priroda nudi. Područje Nacionalnog parka obuhvaća približno 21.700 hektara u kojem se nalazi ukupno 89 otoka, otočića i hridi, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Kornatsko otočje kao najgušća otočna skupina u Sredozemnom moru, smještena u središnjem dijelu Jadrana, još od davnina plijeni pozornost svojom ljepotom i posebnošću. Krš tipičan za cijelu jadransku obalu određuje pejzažnu sliku Nacionalnog parka Kornati. Otoci su uglavnom pokriveni vegetacijom kamenjarskih pašnjaka koji daju Kornatima posebnu pejzažnu privlačnost. Međusobno su odijeljeni suhozidima, a čine ih travnjačke zajednice karakteristične za suha područja. Iako zbog surovosti terena izgleda da na Kornatima gotovo i nema životinja, zabilježen je veći broj vrsta leptira, stonoga, pauka, kao i različitih kralješnjaka - žaba, zmija, kornjača, ptica, kuna bjelica.

Više od tri četvrtine površine prostora Nacionalnog parka Kornati pripada moru, čije je podmorje zbog raznovrsnog i bogatog podmorskog svijeta najvažnije obilježje tog zaštićenog područja. U kornatskom je podmorju zabilježeno 346 biljnih i 295 životinjskih vrsta te se u biološkom pogledu podmorje tog Nacionalnog parka smatra jednim od najvrjednijih u Jadranu.

Uz veliku bioraznolikost, Kornatsko otočje ima veliki značaj i kao kulturna baština. Povijest naseljavanja Kornatskog otočja seže daleko u prošlost, pa od neolita do danas možemo pratiti civilizacijski razvitak na ovim prostorima: ilirske građevine, rimsku solanu, bizantsku utvrdu, ranokršćansku baziliku, mletački kaštel te crkvu Gospe od Tarca iz 16. stoljeća.

U povodu obilježavanja 33. obljetnice Nacionalnog parka Kornati Javna ustanova parka sutra će organizirati proslavu na Trgu Rudina u Murteru. Uz zabavni program koji počinje u 21 sat na trgu će se pripremati i kornatski rižoto s plodovima mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙