FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Žirovcu vjerski obred za Srbe stradale tijekom Oluje

SISAK, 10. kolovoza 2013. (Hina) - Gotovo pet sati kasnije nego što je bilo najavljeno, četrdesetak članova Udruge sudionika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije iz Novog Sada, stiglo je u Žirovac gdje se održava vjerski obred za poginule Srbe u izbjegličkoj koloni za vrijeme vojno-redarstvene akcije Oluja 1995. godine.

Iako je bilo najavljeno kako će se u Žirovcu otkriti spomenik stradalima u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora, općinske vlasti u Dvoru nisu izdale dozvolu za podizanje spomenika, pa se sjećanje na žrtve obilježava samo vjerskim obredom.

Otkrivanju spomenika i prigodnom skupu žestoko su se usprotivili hrvatski branitelji okupljeni u Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, smatrajući da se na taj način odgovornost za stradavanje Srba želi prebaciti na hrvatsku državu. Oni tvrde da su Srbi stradali pod gusjenicama srpskih tenkova, koji su bježali prema BiH.

Kako bi se izbjegli mogući incidenti, po dolasku u Dvor je skupinu Srba je preuzela tamošnja policija, koja ih je ispratila do Žirovca, gdje se održava vjerski obred parastos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙