FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je danas da organizatori poljoprivrednih prosvjeda koji su traktorima blokirali prometnice na području četiri policijske uprave, nisu na vrijeme prijavili prosvjed, te je pozvalo poljoprivrednike-prosvjednike da odblokiraju prometnice i svoje djelovanje usklade sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. "Organizatori prosvjeda obavezni su prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili", navodi se u priopćenju objavljenom danas na mrežnim stranicama MUP-a. Ističe se kako je Ustavom RH građanima zajamčeno pravo na mirni prosvjed i javno okupljanje "ali isključivo pod uvjetima propisanim Zakonom o javnim okupljanju". Nadalje, podsjećaju iz MUP-a, Zakonom o javnom okupljanju izričito se propisuje da se prosvjed ne može održati na auto cestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa. "Prosvjednici su današnjim prosvjedom prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama", dodaje se u priopćenju. MUP je stoga upozorio prosvjednike da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade s Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Iz policije također izvješćuju kako su poljoprivrednici-prosvjednici traktorima jučer blokirali prometnice u četiri policijske uprave.

OSIJEK - Seljaci nastavljaju s jučer započetom prosvjednom blokadom prometnica u nekoliko kontinentalnih županija, a danas i sutra se očekuje otvaranje novih prosvjednih točaka, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, izjavio je danas u Osijeku predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo. U izjavi Hini Laslo je kazao kako se prosvjedi za sada odvijaju bez poteškoća, a promet na mjestima blokada preusmjeravaju policijski službenici. Drži da će blokada potrajati barem do ponedjeljka, odnosno do novog sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Na upit je li upoznat s današnjim priopćenjem Ministarstva unutarnjih poslova, koje je prosvjednike pozvalo da prekinu blokadu prometnica, jer se tako krši Zakon o javnom okupljanju i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Laslo je kazao kako nema informaciju o tome, te da je odluka o blokadi prometnica jučer donesena jednoglasno, nakon obavijesti o neuspjehu pregovora predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore s ministrom Jakovinom u Zagrebu, pri čemu se neke ceste potpuno, a neke samo djelomice blokirane. Napomenuo je kako očekuje da će blokada potrajati do ponedjeljka, odnosno do nastavka razgovora izaslanstva Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i pojedinih udruga s ministrom Jakovinom, nakon čega će se odlučiti o daljnim potezima.

SLAVONSKI BROD - U nastavku pregovora idućeg tjedna predstavnici seljačkih udruga koje su blokirale prometnice osim ministra Tihomira Jakovine očekuju i premijera Zorana Milanovića te ministra financija Slavka Linića, jer smatraju da situacija u poljoprivredi nikada nije bila gora. "O kakvom je ministru riječ govori podatak da ćemo prvi razgovor o žetvi imat 12. kolovoza kad je žetva odavno završila. Žalosno i sramotno. Ministar je izobećavao svašta, a konkretno ništa. U ponedjeljak na razgovorima očekujemo i premijera i ministra Linića jer situacija u hrvatskoj poljoprivredi nikad nije bila gora", kazao je predsjednik Poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije Antun Vrkljan. Ocijenio je i da bi neuspjeh prosvjeda značio kraj domaće poljoprivrede. Treći dan prosvjeda poljoprivrednika u Brodsko-posavskoj županiji protječe mirno, a u prosvjedima sudjeluje oko 200 prosvjednika koji su sa 150 traktora blokirali državne i županijske ceste na tri lokacije. Zbog informacije da su neki od prosvjednika željeli gnojnicom zasuti kuću i dvorište ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, pred njegovom kućom cijelo vrijeme dežuraju dvojica pripadnika interventne policije.

ZAGREB - Zbog dojava o mogućim izgredima tijekom prosvjeda seljačkih udruga policija čuva kuću ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u Bukovlju kod Slavonskog Broda, potvrdila je glasnogovornica lokalne policije, ističući da ministar nije primio nikakve prijetnje. "Nije bilo prijetnji po život i tijelo, no bilo je dojava da bi moglo doći do nekih izgreda", kazala je Hini glasnogovornica brodsko-posavske policijske uprave Kata Nujić. Neslužbeno se, međutim, doznaje da je netko od prosvjednika zaprijetio da će pred ministrovu kuću "istresti fekalije". "Policija nadzire situaciju na cijelom terenu pa tako i u mjestu gdje je kuća ministra Jakovine, no nikakvih problema nije bilo", kazala je Nujić. Dodala je i da pred ministrovom kućom nisu specijalci, kako su objavili neki mediji, već pripadnici temeljne ili interventne policije. "Riječ je o uobičajenoj sigurnosnoj procjeni", pojasnila je glasnogovornica. Ističući da dosadašnjim radom nije učinio ništa za hrvatsku poljoprivredu seljačke udruge traže smjenu ili ostavku ministra Jakovine. Nezadovoljne što na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu nije postignut nikakav dogovor slavonski seljaci odlučili su krenuti i u blokadu prometnica, a tvrde da se ne namjeravaju maknuti s cesta unatoč policijskim tvrdnjama da prosvjed nije najavljen na vrijeme.

ŽUPANJA - Nezadovoljni vukovarsko-srijemski poljoprivrednici koji već drugi dan s traktorima blokiraju državnu cestu D55 nedaleko Graničnog prijelaza Županja, ne odustaju te će nastaviti s blokadom unatoč upozorenjima policije, potvrdio je popodne Hini predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) Tomislav Pokrovac. Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorilo je danas da organizatori poljoprivrednih prosvjeda koji su traktorima blokirali prometnice na području četiri policijske uprave, nisu na vrijeme prijavili prosvjed, te je pozvalo poljoprivrednike prosvjednike da odblokiraju prometnice i svoje djelovanje usklade sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Vezano za to priopćenje iz MUP-a Pokrovac je kazao kako se seljaci s ceste ne namjeravaju maknuti. "Sjetili su se izvjestiti nakon 24 sata da kršimo nekakve zakone. To nas uopće ne zanima. Niti nas zanima MUP, niti zakoni koji nam 'kao svima jamče ista prava', a u stvarnosti to nije tako. Dok god gospoda iz MUP-a primaju plaću, nemaju šta nama prigovarati koji plaće nemamo", komentirao je današnje priopćenje MUP-a Pokrovac, dodavši da se seljaci s ceste ne namjeravaju maknuti. Naglasio je također da vukovarsko-srijemske poljoprivrednike, okupljene oko Sindikata hrvatskih seljaka koji je i organizator prosvjeda u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ne zanimaju više nikakvi pregovori s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, već isključivo s premijerom Zoranom Milanovićem. Pokrovac je pozvao premijera Milanovića da se uključi u pregovore te da dođe na jedan od punktova i razgovara sa seljacima.

PULA - Od toga neće biti ništa, poručio je danas nezavisni saborski zastupnik i bivši IDS-ovac Damir Kajin, komentirajući nagađanja nekih medija o formiranju tzv. trećeg puta, odnosno nove koalicije u kojoj bi uz IDS bili i HNS, HSLS, HSU, Nikica Gabrić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Od toga neće biti ništa, 2013. godina nije 1995. kada su IDS i HNS stvorili koaliciju Novi sabor '95. To su samo bačeni mamci i ovo samo govori koliko Jakovčić vjeruje u ovu Vladu. Nije nikada, pa ni sada"", kazao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli. Za predsjednika IDS-a i bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića rekao je i kako ne brani Istru ni svoju stranku, nego "sebe i neke druge koji su na samoj granici zatvora". Stoga je izrazio uvjerenje kako HNS "neće nasjesti na ovu "navlakušu", a ponajmanje HSU. "Hoće li Bandić i Gabrić, to ne znam. Uvlačiti u sve to o predsjednika države je u najmanju ruku neumjesno", rekao je Kajin. Ocijenio je i kako iz takvih medijskih nagađanja vidi ponavljanje Jakovčićeve priče iz 2010. kada je želio da na čelu takvoga trećeg puta bude bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Kajin je podržao je plan reforme lokalne samouprave po kojemu bi se Hrvatska podijelila na sedam regija, ocijenivši da je sadašnji model teritorijalnog ustroja postao sam sebi svrha te je omogućio bogaćenje pojedinaca.

ZAGREB - Zagrebačke tvrtke Mediva i Kardian dobile su milijunske poslove nabave medicinske opreme i defibrilatora pošto je Ministarstvo zdravlja njihove ponude na javnom nadmetanju ocijenilo najpovoljnijima. Riječ je o projektu unaprjeđenja hitne medicinske službe u sklopu kojega će se Hitni bolnički prijam preoblikovati u Objedinjeni hitni bolnički prijam. Provodi ga Ministarstvo zdravlja uz pomoć zajma Svjetske banke kojim se nabavljaju aparati i uređaji, poput anesteziološkog aparata, prijenosnih respiratora i aparata za EKG, rendgenskih aparata i ultrazvuka koji bi, kažu u ministarstvu, usluge hitne pomoći trebali podići na svjetsku razinu. Nove hitne bolničke prijame u tri bi mjeseca za 4,7 milijuna kuna trebala opremiti zagrebačka tvrtka Mediva. Na natječaju su odbijene ponude tvrtaka Bbraun Adrije (4,85 milijuna kuna) i Festte, koja je bila najjeftinija (3,75 milijuna kuna), ali čija oprema, kako navodi ministarstvo, "ne zadovoljava tehničke specifikacije tražene natječajnom dokumentacijom". Temeljni kapital Medive je šest milijuna kuna, a predmet poslovanja kreće se od popravaka i održavanja medicinske opreme do iznajmljivanja brodova i čamaca s posadom te prodaje čajeva i kave.

Nabavu automatskih vanjskih defibrilatora na natječaju je dobila tvrtka Kardian, temeljnog kapitala 140 tisuća kuna, čiji su predmet poslovanja kupnja i prodaja robe, zastupanje stranih tvrtaka te poslovi poput posredovanja u prometu nekretnina.

SISAK - Za subotu najavljeno okupljanje u Žirovcu, u organizaciji Udruženja sudionika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije iz Novog Sada, koji je izazvao žustru reakciju i ogorčenost braniteljskih udruga, ipak će se održati, no pritom neće biti otkriven spomenik Srbima stradalim u izbjegličkoj koloni za vojno-redarstvene akcije Oluja, već će se samo u mjesnoj crkvi Sv. apostola Petra i Pavla održati parastos za poginule. U sisačkoj Policijskoj upravi je potvrđeno da za subotu u Žirovcu nije najavljen nikakav skup, ali se očekuje okupljanje uz vjerski obred što nije potrebno posebno najavljivati. Dolazak na liturgiju u Žirovac u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je i predsjednik srpskog Udruženja Željko Vukelić, inače ratni zapovjednik diverzantskog voda u 21. Kordunskom korpusu srpske paravojske. Pritom je izrazio nezadovoljstvo što općinska administracija u Dvoru s načelnikom Nikolom Arbutinom još nije omogućila postavljanje spomenika, iako je to navodno bilo dogovoreno. Tvrdi da su Srbi u izbjegličkoj koloni stradali od Hrvata i Muslimana, a ne pod gusjenicama srpskih tenkova kojima je zapovjedao Mile Novaković, kako to tvrde hrvatski branitelji. "Posjedujemo vjerodostojne dokumente i snimke tog događaja koji nedvosmisleno govore da je zločin nad Srbima u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora počinila jedinica srpske paravojske kojom je zapovjedao general Mile Novaković. Ovakav pokušaj izvrtanja istine podizanjem spomenika te optuživanje hrvatske države za zločin koji su sami počinili ne smije se dozvoliti", rekao je Hini predsjednik Agencije za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba Ivica Pandža - Orkan. "Želimo da se objavi istina o Domovinskom ratu i javno kaže tko je počinio taj zločin. Bit ćemo u pripravnosti da svim raspoloživim zakonskim predstvima onemogućimo podizanje takvog spomenika", rekao je predsjednik Koordinacije Marko Klasan.

KARLOVAC - Međunarodni "Karlovac piano festival" počinje sutra u Karlovcu, a uz glazbene seminare u sklopu festivala, do 15. kolovoza, na programu su i dva koncerta - u Zagrebu i Karlovcu, izvijestili su danas organizatori. Na koncertima će nastupiti poznati pedagozi Liu Shih-Kun iz Kine, Hari Gusek iz Hrvatske, Anna Malikova iz Uzbekistana i Vladimir Viardo (SAD/RUSIJA), koji je ujedno i umjetnički direktor tog festivala, te Silvije Vidović na klaviru i Viktor Vidović na gitari. Karlovački pijanist koji živi u SAD-u Silvije Vidović, pozvao je Zagrepčane i Karlovčene da u utorak, 13. kolovoza, dođu na koncert u zagrebački Muzej Mimaru, a u srijedu u karlovačko Gradsko kazalište Zorin dom. Oba koncerta počinju u 19,30 sati, a njihova je umjetnička razina vrlo visoka, kazao je.

Tim se festivalom, rekao je Vidović, mladim glazbenicima, studentima s visokom razinom talenta i vještine, želi omogućiti da steknu nova pedagoška i izvođačka iskustva i vrijednu nadogradnju nužnih umjetničkih navika.

Glavni sponzor festivala je pedagog Liu Shih-Kun. "Karlovac piano festival" su poduprli i omogućili grad Karlovac i karlovačka Glazbena škola. Na pijanističkim radionicama sudjelovat će i studenti iz Maroka, Francuske, Rusije, Ukrajina, Kine, Italije i Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙