FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kubanca Oswalda Payju ubile tajne službe, tvrdi Carromero

MADRID, 5. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Kubanskog disidenta Oswalda Payju koji je poginuo u prometnoj nesreći na Kubi u srpnju 2012., ubile su kubanske tajne službe, ustvrdio je Španjolac Angel Carromero, vozač automobila u kojemu je bio Paya, u razgovoru za list El Mundo.

"Kubanske tajne službe ubile su Oswalda Payju", rekao je Angel Carromero koji je bio za upravljačem automobila u kojemu je disident smrtno stradao 22. srpnja 2012.

U nesreći je poginuo još jedan kubanski disident, Harold Cepero. Četvrti putnik u automobilu, Šveđanin Aron Modig, predsjednik švedske Kršćansko-demokratske mladeži, preživio je, ali je izjavio da je spavao u trenutku nesreće koja se dogodila u mjestu Bayamo.

Angel Carromero (27), podtajnik mladeži Narodne stranke (na vlasti u Španjolskoj) osuđen je u listopadu 2012. na Kubi na četiri godine zatvora zbog ubojstva iz nehaja.

U prosincu je izručen Španjolskoj gdje služi kaznu u zatvoru poluotvorenog tipa.

Smrću Oswalda Payje (60) kubanska oporba je izgubila svog vodećeg čelnika.

Carromero je usto rekao u razgovoru da je njegovo suđenje u Havani bilo "farsa" u kojoj je "kubansko državno odvjetništvo fabriciralo dokaze kako se suđenje primicalo kraju".

Po službenoj istrazi, automobil je velikom brzinom došao na dio kolnika na kojemu su se izvodili radovi i vozač je zbog naglog kočenja izgubio kontrolu nad vozilom koje je izletjelo s ceste i zabilo se u drvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙