FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić: Dominikanski red ugrađen je u hrvatsku kulturu i duhovnost

TROGIR, 3. kolovoza 2013. (Hina) - Na blagdan najstarijeg hrvatskog blaženika Augustina Kažotića večeras je u njegovu nacionalnom svetištu, dominikanskom samostanu u Trogiru, misu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u koncelebraciji je sudjelovalo i stotinjak Dominikanaca, izaslanika reda Propovjednika iz cijeloga svijeta - sudionika Opće skupštine Dominikanskog reda koja se od 22. srpnja do 8. kolovoza održava na otoku Čiovu.

Kardinal Bozanić je u propovijedi istaknuo kako je dominikanski red od samih početaka ugrađen i u hrvatsku kulturu i duhovnost.

"S posebnim žarom molimo za milost proglašenja svetim blaženoga Augustina Kažotića, sina Trogira, uglednog hrvatskog dominikanca, znamenitog zagrebačkog biskupa, te biskupa južnotalijanskog grada Lucere, u kojem se nalazi i grob blaženika Kažotića", kazao je kardinal Bozanić.

Dodao je i kako se danas spominjemo i dubrovačkog dominikanca Dominika Barača, kojega su u 33. godini života komunisti strijeljali u Trogiru 17. studenoga 1945.

Govoreći o blaženom Kažotiću, Bozanić je rekao da je "po svojoj kulturnoj širini ostavio trag koji vodi do mnogih naroda i vjernika".

"Suprostavljajući se nepravdama zamjerio se zemaljskim vladarima, znajući da će cijena koju plaća biti u progonstvima, klevetama i narušavanju ugleda", kazao je kardinal Bozanić za blaženika Kažotića.

Kardinal Bozanić je također istaknuo kako je u sačuvanim spisima blaženika Kažotića snažno vidljiva "nenavezanost".

"Mislim na nenavezanost izraženu u obliku težnje za istinskom spoznajom koja nije po mjeri ljudske ograničenosti, nego Božje neizmjernosti. Mislim na nenavezanost na materijalna dobra koja postaje brigom za druge, osjetljivošću za siromašne, zalaganjem za razvijanje ustanova kršćanske ljubavi-caritasa. Mislim na nenavezanost na zemaljski ugled, vlast i moć, što se očituje u u spremnosti da se suprostavlja nepravdama i raskrinkava neistina vlastodržaca“, istaknuo je kardinal Bozanić.

Dominikanac blaženi Augustin Kažotić rođen je oko 1260. u Trogiru, a umro je 1323. u Luceri (Italija). Zbog brojnih čudesa vezanih uz njegove relikvije 1702. papa Klement XI. proglasio ga je blaženim.

Kardinal Bozanić se u propovijedi osvrnuo i na poruke pape Franje za njegova nedavna posjeta Brazilu u vezi odgoja, zdravlja, i društvenog mira što je, po Bozaniću, aktualno u brojnim podnebljima i kulturama, pa tako i u Hrvatskoj.

"U tom kontekstu papa Franjo kaže: 'Crkva ima što reći o tim pitanjima, jer za primjeren odgovor na te izazove nisu dostatna puka tehnička rješenja, nego je neophodno kao polazište imati u vidu čovjeka, njegovu slobodu, njegove vrijednosti i njegovu otvorenost transcedentalnomu'. Zato papa poziva biskupe: 'Nemojte se bojati ponuditi taj doprinos Crkve, koja je za dobro cijeloga društva i tu utjelovljenu riječ ponuditi i svjedočanstvom'", rekao je kardinal Bozanić na misi u Trogiru citirajući poruke Svetoga Oca prilikom njegova nedavnog Apostolskog pohoda u Rio de Jeneiro prigodom 28. Svjetskog dana mladih.

Misu u Trogiru su suslavili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i nadbiskup zadarski Želimir Puljić, te nadbiskup-splitsko-makarski Marin Marišić i šibenski Ante Ivas. Dominkance iz cijelog svijeta predvodio je Učitelj reda Bruno Cadore, a hrvatske je dominikance predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić.

Provincijal Gavrić je istaknuo kako je okupljanje dominikanaca iz cijeloga svijeta u Trogiru povijesni događaj. Provincijal Gavrić je među nazočnima na misi posebice pozdravio zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rekavši neka Bandićeva nazočnost "bude znak povezanosti hrvatskog sjevera sa jugom kao što je to u svoje vrijeme radio Augustin Kažotić".

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je istaknuo kako Kažotić "ne pripada samo nama nego i univerzalnoj katoličkoj crkvi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙