FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamate slovenskih banaka za kredite poduzećima među najvišima u eurozoni

LJUBLJANA, 2. kolovoza 2013.(Hina) - Kamate po kojima banke u Sloveniji odobravaju kredite poduzećima među najvišima su u eurozoni, više kamate obračunavaju samo banke u Portugalu i Grčkoj, ističe u petak ljubljanski "Dnevnik", uz ocjene ekonomista da takva politika banaka onemogućuje konkurentnost gospodarstva i da bi dugoročno mogla dovesti do još većeg udjela loših kredita u bankama koje komitenti neće moći vraćati.

Prosječna kamata na kredit viši od milijun eura u eurozoni je u travnju ove godine iznosila 2,2 posto, a u Sloveniji 4,6 posto, a slovenske će banke ove godine naplatiti 725 milijuna kamata na 15,76 kredita, što je skoro 400 milijuna eura više nego kad bi se obračunavala prosječna kamatna stopa za te kredite u eurozoni, navodi list.

U Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) koja je najveća slovenska banka u vezi s tim navode da poduzeća s dobrim referencama mogu dobiti relativno povoljan kredit i od banaka u inozemstvu, pri čemu granice nisu problem, ali je njena kamatna politika uvjetovana i vlastitom nemogućnošću da se zaduži u inozemstvu i nastojanjem da drastično smanji kreditnu eksponiranost u najvećoj financijskoj krizi, navodi "Dnevnik".

List navodi da visoke kamatne stope u Sloveniji koje su u sve većem raskoraku s kamatama u eurozoni ne prijete samo daljnjem smanjivanju konkurentnosti nego i "potopu" slovenskog gospodarstva, pa i središnja banka zato bankama preporučuje da pri politici kamatnih stopa za poduzeća više nego do sada prave razliku između svojih dobrih i loših klijenata.

U nekim drugim slovenskim banakama priznaju da su sadašnji troškovi financiranja kredita teško održivi i pozivaju na "sistemske mjere na državnoj razini", ali kamate opravdavaju visokim rizikom na tržištu, te visokim kamatama koje su same prisiljene davati ulagačima na deponirana sredstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙