FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka spočitnula Egiptu "selektivnu pravdu"

KAIRO, 1. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Njemačka je od Egipta u četvrtak zatražila da izbjegava "dojam selektivnosti pravosuđa" u akcijama protiv Muslimanskoga bratstva koje podupire svrgnutoga predsjednika Mohameda Mursija i koje odbija prestati s prosvjedima.

Egipatska je policija najavila da će rastjerati prosvjednike koji traže Mursijev povratak od 3. srpnja kad ga je nakon masovnih prosvjeda njegovih protivnika vojska smijenila. Nema podataka o tome kad će početi rastjerivanje prosvjednika, ali u srijedu je vlada izdala priopćenje po kojem se čini da se ta akcija može očekivati svaki trenutak.

Od Mursijeva pada policija je uhitila mnogo pripadnika Muslimanskoga bratstva, uglavnom zbog poticanja nasilja, a Mursija čeka istraga zbog optužaba za ubojstvo i urotu s palestinskom islamističkom organizacijom Hamasom.

Ta uhićenja, zajedno s uličnim nasiljem u kojem je poginulo više od stotinu Mursijevih pristalica, globalno su potaknuli strah da vojska kani uništiti Bratstvo iako tvrdi da će u novi tranzicijski plan uključiti i islamiste.

"Treba izbjeći svaki dojam selektivnosti pravosuđa", rekao je Westerwelle koji se sastao s egipatskim ministrom vanjskih poslova Nabilom Fahmijem.

"Nema osvete i nema selektivne pravde. Postoji zakon i on se primjenjuje na sve", odgovorio je Fahmi.

I egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je u četvrtak prosvjednike da se raziđu i onima koji pristanu ponudilo "siguran izlaz".

Njemački ministar vanjskih poslova stigao je u Egipat kako bi posredovao između nove privremene vlade i oporbe, nastavljajući misiju koju je svojim dolaskom započela europska šefica diplomacije Catherine Ashton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙