FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poziva Egipat na poštivanje mirnog okupljanja; Westerwelle u Kairu

WASHINGTON/KAIRO, 31. srpnja 2013. (Hina/AFP/Reuters ) - Sjedinjene Države pozvale su u srijedu privremene vlasti u Egiptu da poštuju pravo mirnog okupljanja, nakon što su novi čelnici u Kairu istoga dana objavili kako prosvjednici koji podupiru svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti i njihovi prosvjedi nisu više prihvatljivi.

"Nastavljamo pozivati privremenu vladu, dužnosnike i snage sigurnosti, da poštuju pravo na mirno okupljanje", kazala je zamjenica glasnogovornika Marie Harf na tiskovnoj konferenciji. "To uključuje i prosvjednike koji sjede", dodala je. Sjedinjene Države javno su i privatno prenijele ovu poruku egipatskim čelnicima i nastavit će to raditi i dalje, rekla je dužnosnica.

Ranije je privremena vlada koju je imenovala egipatska vojska osudila "terorističke akte" i prekid prometa do čega dolazi zbog uličnih prosvjeda i objavila kako oni nisu više prihvatljivi i kako je spremna "stati tome na kraj".

Smatra se da bi to moglo značiti krvave obračune s pristalicama Muslimanskog bratstva koje je najavilo održavanje prosvjeda do puštanja Mursija na slobodu.

Tisuće pristaša Mohameda Mursija i Muslimanskog bratstva prosvjeduju sjedenjem na dvjema lokacijama u egipatskom glavnom gradu posljednjih mjesec dana, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog njihova svrgavanja s vlasti 3. srpnja. Bratstvo tvrdi da će pristaše ondje ostati sve dok se Mursi ne vrati ponovno na vlast.

Istodobno s najavom prekidanja prosvjeda vlasti u Kairu objavile su kako je podignuta optužnica protiv čelnika Muslimskog bratstva Mohameda Badiea i još dvojice visokih čelnika pokreta zbog poticanja na nasilje koje je dovelo do ubojstva osam prosvjednika tijekom lipnja na prosvjedima ispred sjedišta Muslimanskog bratstva u Kairu.

U Kairo je u srijedu navečer stigao i njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji dolazi nakon posjeta šefice europske diplomacije Catherine Ashton i u koordinaciji s njom te će, prema najavama iz Berlina, u četvrtak razgovarati s vladom i oporbom i zatražiti "hitan povratak" demokraciji. "Najvažnija poruka je da je ključno da se sve strane angažiraju na suradnji i odustanu od nasilja", kazao je vladin glasnogovornik. Westerwelle će razgovarati sa svojim egipatskim kolegom Nabilom Fahmijem te s dužnosnicima Muslimanskog bratstva no, za razliku od Ashton, nije predviđen njegov susret sa svrgnutim predsjednikom Mursijem.

Njemačka, najjača europska ekonomska sila, najavila je kako želi uvjetovati svoju pomoć nastavkom reformi, a kancelarka Angela Merkel zatražila je puštanje na slobodu svrgnutog predsjednika Mursija, koji je zatočen od svrgavanja 3. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙