FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa Franjo osuđuje kulturu odbacivanja za dan mira

VATIKAN , 31. srpnja 2013. (Hina) - Papa će osuditi "kulturu odbacivanja" koja se zadovoljava "osjećanjem sućuti" za drugoga, u prvoj poruci mira koja će biti objavljena u siječnju, objavljeno je u srijedu na internetskim stranicama Svete Stolice.

"Bratstvo, temelj i put prema miru", tema je 47. Svjetskog dana mira, prvoga koji će održati papa Franjo. Taj se dan proslavlja prvoga dana svake kalendarske godine, a papa Franjo je za temu svoje prve poruke 47. Svjetskog dana mira odabrao temu bratstva. "Umjesto kulture odbacivanja treba promicati kulturu susreta kako bi se izgradio pravedniji i mirniji svijet", smatra Papa.

"Kultura osobne dobrobiti vodi prema gubitku svakoga smisla odgovornosti i bratskih odnosa. Oni koji bi trebali biti slični nama, pojavljuju se kao protivnici ili neprijatelji i često se tretiraju kao objekti", stoji u tekstu.

"Nije rijetkost da se siromašni i potrebiti smatraju preprekom razvoju, poput nekog bremena. U većini slučajeva ljudi s njima tek suosjećaju. Oni nisu pozvani da dijele dobra što ih nose napredak i kultura, da sudjeluju u obilju za istim stolom života, da budu ravnopravni sudionici razvoja. Bratstvo nas potiče na to da vodimo brigu o svakome, osobito o najmlađima i onima koji su nezaštićeni, od sve snažnije ekspanzije globalizacije ravnodušnosti", piše u tekstu čije djelove prenosi Vatikan.

U svijetu u kojemu svakodnevno postoji sve veća međusobna ovisnost, bratstvo je jedino bez čega ne možemo. Bratstvo bi trebalo ostaviti svoj pečat u svakome aspektu ljudskog života, uključujući ekonomiju, financije, civilno društvu, politiku, istraživanja, razvoj te na javne i kutlrune institucije, poručuje Papa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙