FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB -Pregovori sindikata o novom kolektivnom ugovoru, koji su započeli prijepodne u Ministarstvu zdravlja, prekinuti su na zahtjev dvaju sindikata i nastavljaju se idućeg utorka. Prema izjavama koje su sindikati dali novinarima oko 13,30 sati nakon izlaska iz zgrade Ministarstva zdravlja, dva od tri sindikata zatražila su savjetovanje s tijelima sindikata oko suglasnosti na protokolarno pitanje koliko pregovori mogu trajati. Kako su rekli predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, ministar Rajko Ostojić predložio je da pregovori mogu trajati do kraja prosinca, a sindikati imaju "dopuštenje" do kraja kolovoza ove godine. Tako, prijedlog novog kolektivnog ugovora još nije stigao na stol. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ocijenila je to nepotrebnim odugovlačenjem i kazala da je ona imala sve potrebne ovlasti za pregovore.

ZAGREB- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza dan je kada potpuno opravdano slavimo svoju pobjedu, ali se ne naslađujemo tuđem porazu, istaknuo je ministar branitelja Predrag Matić koji je danas 14-orici hrvatskih branitelja uručio odlikovanja. Ministar je odlikovanja uručio u ime predsjednika Republike, uoči 5. kolovoza, "najvažnijeg dana za sve hrvatske branitelje". Ta su odlikovanja zaslužena prije 20 godina i trebala su vam biti uručena ranije, rekao je Matić. To nije vaša krivnja, a predsjednik Republike i ova Vlada danas ispravljaju tu pogrešku, istaknuo Matić.

Ministar je kazao i kako odličja dobivaju oni koji koji su se istaknuli više od ostalih, kako na odličjima nitko ne bi trebao zavidjeti, nego bi svi trebali biti ponosni. Ova odličja prošla su "sito i rešeto" provjera i na vašim su prsima itekako zaslužna, rekao je Matić.

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije produžilo je RTL Televiziji koncesiju na još 15 godina, no većinu glasova nije dobio niti jedan od ponuditelja za nacionalnu koncesiju za novi televizijski kanal, Nova TV, Antenna Televizija, Nezavisna televizija i Televizija Pet. Vijeće smatra da niti jedan od ponuđena četiri programa, Nova Pro, Antenna, SuperTV i Kanal 5, ne bi značajnije obogatio medijsku ponudu u odnosu na sadržaje što se već emitiraju na postojećim nacionalnim televizijskim kanalima, pa kako nitko nije dobio većinu natječaj je poništen. Po riječima predsjednika Vijeća Zdenka Ljevaka, sve su ponude zadovoljile uvjete natječaja, no procijenjeno je da nijedna od njih ne bi značajno pridonijela pluralizmu medija u Hrvatskoj, niti bi obogatila sadašnju televizijsku ponudu. Vijeće je izrazilo uvjerenje da će na sljedećem natječaju ponuditelji voditi više računa o javnom interesu hrvatskih građana iz perspektive medijskog pluralizma.

TRAKOŠĆAN -Slovenski predsjednik Borut Pahor koji je s Jadrankom Kosor danas na Trakošćanu otkrio spomen-obilježje u povodu četvrte godišnjice njihova prvog susreta 2009 , kao tadašnjih premijera, rekao da je to bio početak stvaranja čvrstog međusobnog povjerenja i početak rješavanja zajedničkih problema, a Kosor da je to bio temelj koji je otvorio put dogovora dviju zemalja te omogućio dovršetak hrvatskih pregovora i ulazak u EU. Na samostojećem postolju na terasi dvorca Trakošćan fotografija je Pahora i Kosor sa spomenutog sastanka, uz prigodan tekst da su se na tom mjestu 31. srpnja 2009. godine prvi puta sastali predsjednici vlada Republike Hrvatske i Republike Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor. I Kosor i Pahor složili su se danas u ocjeni da je taj sastanak održan u teškoj atmosferi loših međusobnih odnosa dviju zemalja, kad je Slovenija blokirala 14 od 35 poglavlja pregovora o ulasku Hrvatske u EU, neriješenih graničnih pitanja te ozbiljne prijetnje da situacija eskalira i u sigurnosnom pogledu.

PULA - Za saborskog zastupnika Damira Kajina odluka o održavanju koncerta Marka Perkovića Thompsona 31. kolovoza u porečkoj dvorani Žatiki nije donesena bez Jakovčića i porečkoga IDS-a. Thompsonov koncert pokazuje da je Istra "otvorena svima te kako nitko ništa osobno nema prema nikome", rekao je Kajin i dodao: "Ako netko propagira vrijednosti poraženih ideologija, tome nije ovdje mjesto." "Problem je u tome što danas IDS nema ideologije i što naprosto tu ekipu na vlasti drži samo goli interes", rekao je Kajin i dodao da bi se IDS, kada bi imao nešto protiv tog koncerta, već oglasio te da je u tom slučaju u pitanju "vraćanje dugova dijelu HDZ-a koji je na lokalnim izborima otvoreno podupro porečkoga gradonačelnika Edija Štifanića". "Odluka o održavanju Thompsonovog koncerta sigurno nije donesena bez Jakovčića i porečkoga IDS-a, no pitam se kako će ljudima objasniti da koncert počinje s porukom: 'Za dom spremni'" rekao je Kajin.

RIJEKA- U uvali Čikatu u Malom Lošinju danas je svečano otvoren Lošinjski povijesni podvodni park, osmišljen u ronilačkim klubovima Diver Lošinju i riječkome Diver sportu. Na 300 četvornih metara postavljeno je 11 izložaka, među kojima su replika Apoksiomena u prirodnoj veličini, replike amfora, mletačkih topova i starih sidara te druge zanimljivosti. Izlošci su položeni u more na dubini od četiri do 12 metara, na najdubljem dijelu izložena je replika Apoksiomena, a za obilazak je, procjenjuju u ronilačkom klubu, potrebno oko 35 minuta. Taj jedinstveni projekt u Hrvatskoj otvoren je radi promidžbe ronilačkog turizma i upoznavanja ronilaca s povijesnim znamenitostima kvarnerskog podmorja, a poduprli su ga Ministarstvo turizma, grad Mali Lošinj, malološinjska Turistička zajednice i Primorsko-goranska županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙