FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U pripremi izgradnja Turskog puta u Baranji i Sulejmanovog mosta

OSIJEK, 30. srpnja 2013. (Hina) - Nakon realizacije projekta Wine tour u Osječko-baranjskoj županiji, u sklopu kojega je izgrađeno 18 kilometara vinskih cesta, četiri mini muzeja vina i regionalni muzej vina u Osijeku, Osječko-baranjska županija u tijeku je s pripremama za izgradnju tzv. Turskog puta, u dužini od 25 kilometara u Baranji, a Hrvatsko-tursko društvo prijateljstva Osijek priprema izgradnju replike Sulejmanovog mosta.

Po riječima Silve Vedling, pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u tijeku su pripreme za izradu projektne dokumentacije, koja je vrlo složena, za izgradnju Turskog puta, odnosno obnove stare rimske, a kasnije turske ceste koja je išla sredinom Baranjskog brda od Beloga Manastira do Batine.

Cijeli projekt je vrijedan deset mililjuna kuna, a projekt se planira financirati EU sredstvima, rekla je Vedling. Osječko-baranjska županija ima izvanredne prednosti za visoko razvijeni kontinentalni turizam, koji osim prirodnih ljepota, voda, rijeka, šuma, divljači i ribljeg fond, ima i bogato kulturno i tradicijsko naslijeđe, što Županija planira staviti u turističku ponudu.

Turski put uključuje i rimsku povijest na ovim prostorima, jer je izgrađen na starom rimskom putu zbog nižih poplavnih ritskih dijelova kojega su turski osvajači kao važnu stratešku poveznicu izgradili u 16 stoljeću. Ako se "sve bude odvijalo prema planu Turski put bi mogao biti izgrađen za najviše dvije godine", rekla je Vedling.

Tajnik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva Siniša Maurus rekao je da se planira, također sredstvima EU fondova, izgraditi velika replika od 20 metara impozantnog Sulejmanovog mosta, kojega su nazivali jednim od svjetskih čuda.

Izgrađen je 1526. i povezivao je Osijek s Dardom, u dužini od osam kilometara te premošćivao močvarni dio u Baranji. Bio je širine oko osam metara sa svim pratećim sadržajima i trgovačkim odmorištima. Uništen je 1686.

Zbog želje da Sulejmanov most bude sasvim autentičan obavljaju se istraživački radovi u muzejima u Istanbulu, gdje se proučava originalna građa Sulejmanovog mosta, rekao je Maurus. U izgradnju replike Sulejmanovog mosta, uz Osijek je uključen i mađarski Sziget.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙