FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze ojačale na početku tjedna

PARIZ, 29. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući vijestima o preuzimanjima i spajanjima, čime je nadoknađen dio gubitaka od prethodna dva trgovinska dana.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, na 1.210 bodova, nakon što je u četvrtak i petak pao.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,4 i 0,6 posto.

Dionica irskog Elana poskupila je jutros gotovo osam posto, nakon što je američki Perrigo za kupnju te farmaceutske kompanije ponudio 8,6 milijardi dolara.

Jutros je obustavljeno trgovanje dionicom Publicisa, jer je tijekom vikenda objavljeno da se ta marketinška kompanija spaja s rivalom Omnicom u poslu vrijednom oko 35 milijardi dolara.

„Preuzimanja i spajanja znatno potiču tržište. Posljednjih je mjeseci tržište znatno poraslo i zbog toga što nije bilo većih negativnih iznenađenja u poslovnim rezultatima kompanija. No, nema na vidiku nekog jačeg pokretača, pa su ulagači oprezni“, kaže Philippe de Vandiere, analitičar u tvrtki Altedia Investment Consulting.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 3,3 posto, na 13.661 bod, najnižu razinu od početka srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙