FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuvajćani izabrali drugi parlament u osam mjeseci

KUVAJT, 27. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Kuvajćani su u subotu birali novi parlament, drugi u osam mjeseci, ali bez stvarne nade da će ta naftom bogata zemlja Perzijskog zaljeva postati politički stabilna.

Nikakvi službeni podaci nisu objavljeni nakon zatvaranja birališta u 20,00 sati, ali je državna televizija izvijestila da je odaziv bio veći nego na izborima u prosincu, kada je zabilježen rekordno slab odaziv od tek 40 posto.

Prvi rezultati izbora za pedeset zastupničkih mjesta ne očekuju se prije ponoći.

Među stotinjak birališta otvorenih u subotu neka su - napose u plemenskim područjima koja su bojkotirala prethodne izbore - zabilježila dobru izlaznost a druga su bila razmjerno mirna.

Ministar za informiranje, šeik Salman Hamud Al-Sabah, izrazio je oko podneva zadovoljstvo zbog velikog broja birača usprkos temperaturi od 45 Celzijevih stupnjeva koja je mnoge mogla odvratiti od izlaska iz kuće.

Ovo su ujedno i prvi kuvajćanski izbori koji se održavaju u vrijeme ramazanskog posta tijekom kojega vjernici ne jedu i ne piju do zalaska sunca.

Uoči izbora, šestih u zadnjih sedam godina, glavne oporbene skupine pozivale su na njihov bojkot u znak prosvjeda protiv jednog amandmana izbornog zakona, upozoravajući da izaći na izbore znači ozakoniti korupciju.

Oporba tvrdi da novi izborni zakon daje vladarskoj obitelji Al-Sabah mogućnost da manipulira ishodom izbora.

Po tom zakonu koji je u lipnju potvrdio ustavni sud, birači mogu birati samo jednog kandidata, dok su prije mogli birati četiri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙