FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Po planu egipatske vojske suspendirao bi se ustav i raspustio parlament

KAIRO, 2. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Egipatske će oružane snage, po nacrtu njihovog plana za rješenje krize u zemlji, suspendirati ustav i raspustiti parlament kojime dominiraju islamisti ako islamistički predsjednik Mohamed Mursi i njegovi protivnici do srijede ne postignu dogovor o podjeli vlasti, rekli su izvori iz vojske.

Izvori su agenciji Reuters rekli da Vrhovno vijeće oružanih snaga (SCAF) još uvijek raspravlja o pojedinostima plana koji bi trebao riješiti političku krizu zbog koje su milijuni prosvjednika izašli na ulice. Plan bi se mogao mijenjati ovisno o političkom razvoju i dogovorima.

Načelnik stožera vojske general Abdel Fatah El-Sisi u izjavi od ponedjeljka zatražio je od Mursija da se u roku od 48 sati dogovori s drugim političkim snagama o podjeli vlasti i zaprijetio da će u protivnom vojska provesti svoj plan za budućnnost zemlje.

Predsjednik je ultimatum odbacio a glavna liberalna i lijeva oporba je odbila razgovarati s njime i zajedno s mladim aktivistima zatražila njegovu ostavku.

Izvori su rekli da vojska namjerava postaviti prijelaznu vladu, koju bi većinom sačinjavale razne političke skupine i iskusni tehnokrati, a koja bi vodila zemlju dok se u idućim mjesecima ne pripreme izmjene ustava.

Nakon toga bi slijedili novi predsjednički izbori no izbori za parlament bi bili odgođeni dok se ne uvedu oštri kriteriji izbora kandidata, rekli su.

Oružane snage planiraju početi razgovore s glavnim oporbenim Frontom nacionalnog spasa (NSF) i drugim vjerskim, političkim i organizacijama mladih kada u srijedu istekne rok za Mursija da postigne dogovor o podjeli vlasti. Izvori nisu rekli kako vojska namjerva postupiti spram Mursija ako on odbije mirno napustiti položaj.

Plan bi se mogao mijenjati na temelju tih konzultacije, rekli su izvori.

Među osobama koje se razmatraju za preuzimanje položaja prijelaznog državnog čelnika je i novi predsjednik ustavnog suda Adli Mansour.

Vojni izvori su rekli da će nova rješenja za tranziciju biti potpuno drugačija od vojne uprave nakon svrgavanja autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙