FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović poručio je s današnje sjednice Vlade da se dijalog sa socijalnim partnerima više neće, kao u ranijim vladama, voditi "u tami sobe, u specijalnim aranžmanima" već za stolom, u formatu Gospodarsko-socijalnog vijeća, ali i putem medija kako bi javnost znala sve pojedinosti.

Milanović je, kako je rekao, dao suzdržani komentar na kritike nekih sindikalnih čelnika upućene Vladi da socijalni dijalog vodi preko medija. "Da, u pravu su u jednom dijelu ga vodimo i preko medija", odgovorio im je premijer poručivši kako zna da se "to ranije radilo iza zavjese, u tami sobe, u nekim specijalnim aranžmanima". "Ali to tako sada neće biti", naglasio je. Razgovori će se voditi i za stolom, u formatu Gospodarsko-socijalnog vijeća, ali i preko medija da javnost zna o čemu razgovaramo i kako raspolažemo javnim novcem, jer to je njihov novac, odnosno naš zajednički novac, istaknuo je.

ZAGREB - Predloženim izmjenama u Zakonu o porezu na dohodak, prihvaćenim na današnjoj sjednici Vlade, omogućit će se objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima nisu isplatili plaće tri mjeseca uzastopce, ali i javna objava rješenja Porezne uprave o oporezivanju imovine građanima koji imovinu ne mogu 'opravdati' svojim prihodima. Obrazlažući ovaj zakonski prijedlog ministar financija Slavko Linić kazao je da je Porezna uprava ubrzala aktivnostima u usporedbi prihoda i imovine građana, kao i da će na tom području i dalje najviše raditi. Svima koji ne mogu opravdati svoju imovinu ostvarenim prihodima 'odrezat' će se dodatni porez, a rješenja Porezne uprave o tome bit će javno objavljena. Tako će se jasno i transparentno vidjeti tko nije plaćao porez, jer se govori da je među njima i "puno krupnih riba", rekao je Linić. Izmjenama toga zakona omogućava se i objava liste tvrtki koje zaposlenicima ne isplaćuju plaće tri mjeseca uzastopce. Linić je pritom podsjetio da postoje inicijative da se taj rok skrati na jedan mjesec, ali je rekao da će tu odluku prepustiti za saborsku raspravu.

ZAGREB - Sudac Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Đuro Sessa ističe kako ni na koji način nije sudjelovao u donošenju odluke o imenovanju Mislava Kolakušića za sudca Trgovačkoga suda u Zagrebu. U današnjem priopćenju sudac Sessa navodi kako je neistina da je ikada bio predsjednik Državnoga sudbenog vijeća (DSV), a nije bio ni član DSV-a na 23. sjednici, održanoj 13. siječnja 2011. godine, kada je Mislav Kolakušić izabran za sudca Trgovačkoga suda u Zagrebu, jer je ostavku na članstvo u DSV-u podnio u listopadu 2010. godine. Sudac Sessa smatra kako za njegovo obraćanje postoji opravdan interes javnosti, koja je ovih dana, navodi, "bila zapljusnuta informacijama o sudcu Trgovačkoga suda u Zagrebu Mislavu Kolakušiću", a kao razlog navodi i "informacije objavljene u jednom tjedniku". "Zašto je potrebno širiti takve neistine svakome je jasno", zaključio je sudac Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Đuro Sessa.

ZAGREB - Vlada se danas na zatvorenom dijelu očitovala o zahtjevu Ustavnoga suda o nastavku postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 48. Statuta Općine Nove Bukovice prema kojoj Vlada povlači svoj zahtjev za ocjenu suglasnosti te predlaže Ustavnom sudu donošenje odluke o obustavi daljnjeg postupanja u predmetu Općine Nova Bukovica, a cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda. U priopćenju Vlade navodi se, uz ostalo, kako je usvojen Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu kao i Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2013. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal može se pronaći na web stranici Vlade www.vlada.hr.

ZAGREB - Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba Pavle Kalinić u radnom je posjetu, odnosno na treningu, u Japanu u sklopu bilateralnoga Japansko-hrvatskog projekta "Identifikacija rizika i planiranja korištenja zemljišta za ublažavanje rizika klizanja i bujica u Hrvatskoj", izvijestio je danas Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. Kako se navodi, cilj treninga je upoznavanje s primjenom i instaliranjem sustava ranog upozoravanja stanovništva od opasnosti od klizišta, te ističe se da se upravo takav sustav instalira i razvija na najvećem klizištu u Hrvatskoj i Zagrebu - na klizištu Kostanjek. Objašnjava se da će sustav ranog upozoravanja biti jedinstven u Hrvatskoj jer će omogućiti pravovremeno obavještavanje i evakuaciju stanovništva u slučaju da se klizište 'slomi', a što je još važnije omogućit će pravovremeno poduzimanje preventivnih mjera na klizištu.

VELIKA PAKELENICA/ZAGREB - Dežurna ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasila je u Velikoj Paklenici njemačkog alpinista i izraelski alpinistički par, na zagrebačkoj Medvednici trojicu muškaraca, a intervenirala je i u slučaju za koji se ne može reći da li se radilo o lažnom pozivu ili se osoba sama uspjela izvući iz nevolje, izvijestio je danas pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić. U Velikoj Paklenici HGSS je jučer intervenirao tri puta. U prvoj akciji spašen je 52-godišnji njemački državljanin koji je u padu na mjestu, na kojemu je upozorenje za opasnost od odrona, ozlijedio skočni zglob. Nakon što su mu spašavatelji pružili prvu pomoć, upućen je u zadarsku bolnicu. Ekipa HGSS-a spasila je i izraelski par koji se uputio u sektor Olimp u Velikoj Paklenici jučer ujutro i na neoznačenom putu izgubio orijentaciju.

HGSS je jučer primio i dojavu da nepoznata osoba traži pomoć na području Vitrenika, te je ekipa upućena na to područje, temeljito ga je pretražila, ali nije nikoga pronašla te se, očito radilo o lažnom pozivu ili se osoba koja je zvala u pomoć sama uspjela izvući iz nevolje. HGSS-ova zagrebačka ekipa spasila je pak trojicu muškaraca na Medvednici, a ekipe HGSS-a pomagala su u više gradova policiji u potrazi na nestalim osobama.

DUBROVNIK - Prva dramska premijera na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama "Allons Enfants", redatelja Bobe Jelčića i Nataše Rajković, održat će se 28. srpnja, najavljeno je danas u Festivalskoj palači. "Allons Enfants" je projekt koji se kroz sjednice gradskog vijeća bavi osvještavanjem sadašnjeg trenutka grada s pozivanjem na tradiciju i uključivanjem aktualnog, dokumentarnog materijala i prva je predstava Igara koja će se održati u Gradskoj vijećnici. Predstava naziv posuđuje od istoimenog djela Ive Vojnovića, iako ovaj Allons Enfants počinje puno kasnije u vremenu drugačijih modela vlasti i vrijednosti. Tako će se u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici naći publika i izvođači, kako profesionalni glumci tako i građani dovedeni pred niz važnih, nevažnih, osobnih, javnih, kazališnih, političkih i ostalih pitanja. Autor i redatelj predstave Bobo Jelčić rekao je kako je dubrovačka gradska vijećnica sagrađena od niza reakcija, "od naših reakcija na našu hrvatsku politiku te na lokalnu dubrovačku". "Sagrađena je od nekih sitnih ljudskih priča koje se tiču visoke politike i predstava je naša reakcija na cjelokupnu stvarnost u kojoj živim, a ne samo na dubrovačku", naglasio je Jelčić

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙