FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno uoči objave financijskih izvješća

ZAGREB, 25. srpnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, uoči intenzivnije objave polugodišnjih financijskih izvješća domaćih kompanija, koja će vjerojatno potaknuti veće oscilacije cijena i promet pojedinim dionicama.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,58 posto, na 1.850 bodova, a Crobex10 0,53 posto, na 1.043 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,8 milijuna kuna, što je oko dva milijuna manje nego dan prije.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s 1,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je stagnirala na 180 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po dobitku se ističe dionica Končar Elektroindustrije. Poskupila je 3,65 posto, uz 260.000 kuna prometa, uslijed medijskih špekulacija da će kompanija biti dobavljač 44 vlaka za Hrvatske željeznice. Vrijednost posla procjenjuje se na 1,6 milijardi kuna.

„Na domaćem tržištu jučer su indeksi blago ojačali, uz nešto slabiji promet nego prethodnih dana. I dalje su u fokusu najlikvidnija izdanja, a najviše dionica HT-a, kojom je počela specijalistička trgovina, pa to utječe na stabilnost njezine cijene i likvidnost“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, investitori s nestrpljenjem iščekuju poslovne rezultate kompanija.

Od 'zvučnijih' imena, danas se očekuju poslovni rezultati Končar Elektroindustrije, a sutra HT-a i Ericsson Nikole Tesle.

„Zbog toga očekujem pojačana volatilnost cijena u idućim danima. Ponajviše će biti u fokusu financijsko izvješće HT-a, posebice procjene uprave za buduće razdoblje, zbog prilagodbe novim tarifama i ulasku u EU“, navodi Nagy.

A na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija, dok je Nasdaq indeks blago porastao zahvaljujući snažnom skoku cijene Applea.

Dow Jones oslabio je 0,16, a S&P 500 0,38 posto. Nasdaq indeks ojačao je 0,01 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,78, a pariški CAC 1,01 posto.

„Na europskim su burzama indeksi jučer ojačali, dok su na Wall Streetu blago oslabili, pod utjecajem poslovnih rezultata kompanija za drugo tromjesečje“, ističe Nagy.

Nestabilnost cijena dionica prelit će se i na idući tjedan, kada će većina kompanija objaviti poslovne rezultate.

„Ne očekujem veće potrese na tržištu zbog poslovnih rezultata, iako su neke kompanije iz tehnoloških sektora, poput Googlea neugodno iznenadile. Nove smjernice investitorima će danas dati Ifo indeks njemačke poslovne klime, kao i podatak o britanskom BDP-u i narudžbama trajnih dobara u SAD-u za lipanj“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙