FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Opsada bugarskog parlamenta, prosvjedi jačaju

SOFIJA, 24. srpnja 2013. (Hina/AFP) - Protuvladini prosvjedi protiv "oligarhije" na čelu države, koji potresaju Bugarsku 40 dana, pojačali su se ispred sjedišta parlamenta u noći između utorka i srijede, ali je u srijedu navečer uspostavljen mir.

Tridesetak zastupnika i trojica ministara su bili blokirani u parlamentu devet sati. Prvi pokušaj evakuacije u utorak navečer je propao i izazvao sukobe u kojima je dvadesetak ljudi ozlijeđeno, među kojima pet policajaca.

Više do 4.000 ljudi, prema podacima policije, prosvjedovalo je ponovno u srijedu navečer bez incidenata ispred sjedišta vlade i parlamenta Sofije. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Hoćemo vas vidjeti u zatvoru" dok su skandirali "mafija" i "ostavka".

"Četrdeset dana prosvjedujemo, a ne čuju nas. Napetost je eksplodirala u utorak navečer, to je bilo neizbježno", rekla je tridesetogodišnja prosvjednica koja je došla sa svoje dvoje male djece.

Predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev je pozvao na mir: "Pozivam demonstrante da se suzdrže od bilo kakve akcije koja dovodi do eskalacije napetosti i kršenja javnog reda i mira", rekao je on.

Premijer Plamen Orešarski se nije izjasnio.

Dva najveća sindikata, KNSB i Podkrepa, pridružili su se u srijedu zahtjevima za održavanjem prijevremenih izbora. Prosvjednici se nadaju europskoj podršci. Europsku povjerenicu za pravosuđe Vivian Reding prosvjednici su u utorak u Sofiji dočekali s transparentima "Spasite nas", "Oligarhija i demokracija su smrtni neprijatelji".

Glasnogovornik Europske komisije Oliveir Bailly je rekao da ta institucija zabrinuto prati događaje u Sofiji i da je tražila od obje strane da pokažu suzdržanost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙