FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Optužnica za masovnu krađu građevinskih strojeva

MOSTAR, 23. srpnja 2013. (Hina) - Državno odvjetništvo BiH podiglo je u utorak optužnicu protiv osamnaest osoba i devet poduzeća i agencija u toj zemlji tereteći ih za masovne prijevare i krađe građevinskih strojeva širom Europe te krivotvorenje dokumentacije i njihov uvoz u BiH.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, organizirana kriminalna skupina je državu BiH i brojne privatne osobe oštetila za milijunske iznose pranjem novca, carinskim prijevarama, teškim krađama i krivotvorenjem isprava.

Optužnica je obuhvatila osobe i tvrtke s područja gotovo cijele BiH. Pojašnjava se da su kriminalnu skupinu predvodili Vlado Delić i Ivo Mrkić te su u razdoblju od 2006. do 2011. godine planirali i organizirali nabavljanje građevinskih strojeva prijevarom ili otuđenjem od pravnih osoba na području Njemačke, Italije, Austrije i Belgije. Oni su u tim državama imali pomagače koji su nakon toga planirali i organizirali prijevoz građevinskih strojeva u BiH.

Prema navodima optužnice osumnjičeni su u inozemstvu otuđivali građevinske strojeve ili su ih unajmljivali predstavljajući se lažnim imenima, nakon čega su u elektronskoj formi ili na drugi način primali lažne fakture o njihovoj kupovini.

Strojeve su u BiH dovozili prijevoznici iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Srbije nakon čega je lažnim fakturma prikazivana daleko niža cijena od stvarne čime je država zakinuta za carinska davanja. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙