FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: proslava ulaska u EU prošla bez incidenata

ZAGREB, 2. srpnja 2013. (Hina) - Policija je danas objavila da nije bilo izravne ugroze sigurnosti na proslavi ulaska Hrvatske u Europsku uniju, iako je uoči 1. srpnja presjekla krijumčarenje oružja iz Bosne i Hercegovine u jednu od zemalja EU-a, pronašla 200 grama TNT-a spremnog za detoniranje i spriječila hakerski napad na internetske stranice vlade.

U pretrazi autobusa koji je 25. lipnja prolazio kroz Hrvatsku policija je pronašla dvije torbe s 12 automatskih pušaka "crvena zastava" i 200 komada streljiva, rekao je načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić. Dodao je da još traju provjere u Bosni i Hercegovini i nekim zemljama EU-a kako bi se pronašle osobe koje su sudjelovale u tom kaznenom djelu.

Nekoliko dana prije ulaska u EU policija je, 28. lipnja, u Krapinsko-zagorskoj županiji u automobilu u kojem su bila tri putnika pronašla improviziranu eksplozivnu napravu s 200 grama TNT-a spremnog za detonaciju. Poronađena naprava nije imala jaku destruktivnu moć ali je bila spremna za detoniranje. Iako policija nije otkrila motive navodi da ih se ne može povezati sa središnjom proslavom na Trgu bana Jelačića.

Prema pisanju medija u autmobilu je bio nekadašnji prvak Hrvatske u bodibildingu Amaury Rizo Gonzales koji je navodno nakon uhićenja tvrdio da je s eksplozivnom napravom htio izvesti samoubojstvo, ali se predomislio.

Hakerski napad na internetske stranice vlade i MUP-a, koji je policija spriječila, trebao se odigrati 1. srpnja. Policija je sa subote na nedjelju provela istraživanje nad četiri osobe stare od 16 do 25 godina kod kojih je pronašla računalnu opremu. Hakerska skupina je prema policijskim informacijama spremala i putem društvenih mreža najavljivala hakerski napad.

Dva dana prije ulaska u EU policija je uhitila dobro joj poznatog 54-godišnjaka s ilegalnim oružjem i krivotvorenim dokumentima, a za njom su bile raspisane potrage zbog razbojstava i izdražavanja kazne zatvora, dok je u četvrtak razbijena peteročlana kriminalna skupina koja je u prošle dvije godine počinila osam oružnih razbojstava u novčarskim ustanove iz kojih su kako se sumnja ukrali oko tri milijuna kuna.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je da je u operativnoj akciji osiguravanja visokih dužnosnika, pod nazivom "Europa", sudjelovalo 1.200 policajaca. Riječ je o jednoj od najzahtjevnijih operacija zadnjih godina, kazao je Dominić.

Novinarima je objasnio da je policija na dana proslave zadržala skupinu prosvjednika s transparentom "Ne u EU" na puta prema središnjem zagrebačkom trgu jer je procijenila da je riječ o mogućim izgrednicima.

Ministar unutarnjih polova Ranko Ostojić čestitao je policiji što je osiguranje proslave prošlo bez incidenta, a koštalo je kao osiguranje dva rizična derbija. To je bila najsloženija operacija od 2003. kada je na osiguranju boravka Pape u Hrvatskoj bilo angažirano deset tisuća policajaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙