FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje, u fokusu Dalekovod

ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, dok se čekaju poslovni rezultati domaćih kompanija, a u fokusu ulagača mogla bi biti dionica Dalekovoda, nakon što je odgođeno ročište na Trgovačkom sudu u postupku predstečajne nagodbe.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,43 posto, na 1.842 boda, a Crobex10 0,71 posto, na 1.034 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna manje nego u petak.

Najlikvidnija je bila dionica Zvijezde, s prometom od 3,55 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,3 posto, na 3.600 kuna.

Najveća je, pak, dobitnica bila dionica Dalekovoda, s porastom od 17,8 posto, na 26,5 kuna, uz promet od 126.000 kuna. Jučer je objavljeno da je Trgovački sud, radi ocjenjivanja ustavnosti pojedinih članaka Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, odgodio ročište na kojem se trebala sklopiti predstečajna nagodba.

Dionica HT-a zabilježila je pad cijene za 2,35 posto, na 179,22 kune.

„Sudeći po pozitivnom raspoloženju na europskim burzama, i na Zagrebačkoj burzi vjerojatno će indeksi danas započeti trgovanje u pozitivnom području. U fokusu investitora mogla bi i danas biti dionica Dalekovoda“, ističe Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Internet stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu jučer je objavljeno da se ročište za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom danas neće održati. Sudac tog suda Mislav Kolakušić utvrdio da pojedine odredbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPN) nisu suglasne s Ustavom te će tražiti ocjenu njihove ustavnosti. Zbog toga je odredio zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe nad Dalekovodom.

U međuvremenu, skupština dioničara Dalekovoda jučer je, među ostalim, donijela odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa sto na deset kuna, a potom o povećanju temeljnog kapitala ulozima u pravima, unosom tražbina vjerovnika predstečajne nagodbe u temeljni kapital do najvećeg iznosa od 9,2 milijuna kuna. Također, skupština je Upravi dala odobrenje da u roku od pet godina poveća temeljni kapital ulozima u novcu za iznos do 60 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica

Od važnijih burzovnih vijesti, Harambašić Nereau ističe da je danas prvi dan trgovanja dionicom AD Plastika bez prava na isplatu dividende.

AD Plastik već je isplatio predujam dividende od 4 kune po dionici, a ostatak dividende, također od 4 kune po dionici, isplatit će u razdoblju od 14. do 24. kolovoza, i to svim dioničarima koji su kao vlasnici upisani u depozitarij SKDD-a na dan 25. srpnja. Ukupno će ta tvrtka na ime dividende iz lanjske zarade isplatiti 33,27 milijuna kuna.

A na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija i banaka.

S&P 500 porastao 0,20 posto, na 1.695 bodova, Dow Jones 0,01 posto, na 15.545 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 3.600 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u Kini, nakon napisa da tamošnje vlasti pripremaju nove projekte kako rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva ne bi usporio na manje od 7 posto.

I na europskim burzama jutros su indeksi ojačali.

„Na inozemnim burzama, kao i prethodnih dana, u fokusu će biti dionice kompanija koje će objaviti poslovne rezultate za drugo tromjesečje. Od makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljen indeks poslovnog povjerenja u Francuskoj, te povjerenja potrošača u eurozoni“, zaključuje Harambašić Nereau.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙