FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ i HDZ BIH objavili zaključke o rješavanju hrvatskog pitanja u BiH

MOSTAR, 20. srpnja 2013. (Hina) - Hrvatski i bosanskohercegovački HDZ-i objavili su zajedničke zaključke u kojima su nagovijestili jačanje međusobne suradnje kako bi se kroz europske institucije snažnije potaknulo rješavanje hrvatskog pitanja u BiH te su najavili zajednički angažman kako bi se ta zemlja što prije našla u društvu europskih država, objavili su u subotu tiskani mediji u BiH.

Nakon jednodnevne konferencije posvećene ulasku Hrvatske u EU i položaju Hrvata u BiH, održane sredinom tjedna, ocijenjeno je da bi "ulazak Republike Hrvatske u EU trebao biti još veći poticaj za popravljanje ukupne pozicije hrvatskog naroda u BiH'. Pritom obje stranke očekuju da se u BiH ostvari puna ustavna i institucionalna jedanakopravnost hrvatskog naroda, koja bi vodila uspostavi BiH kao funkcionalne, demokratske i upravljive države.

"Pitanje opstojnosti hrvatskog naroda, pa i hrvatske države, nije u cijelosti riješeno dok nije riješeno pitanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, odnosno dok nije riješeno hrvatsko nacionalno pitanje u BiH", navodi se u zajedničkim zaključcima HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH. Pojašnjeno je da će HDZ kroz institucije Europske unije, napose Europske pučke stranke, promicati interese BiH i Hrvata u toj zemlji.

Ocijenjeno je i da Hrvatska treba pomoći BiH na putu u Europsku uniju.

"Golemo iskustvo koje ima Hrvatska u procesu pristupanja EU sigurno će pomoći u svladavanju brojnih zahtjevnih prepreka na putu BiH u EU i NATO", dodaje se.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙