FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

Odlukom Ustavnog suda sve dnevne novine općeg informativnog karaktera sa statutom medija plaćat će do daljnjeg sniženu stopu PDV-a od 5 posto, a ne samo one koje imaju više od 25 tisuća riječi, doznaje se od odvjetnice Vesne Alaburić koja se u ime Večernjeg lista i 24 sata sudu žalila na posljednje izmjene Zakona o PDV-u. "Trebalo bi biti da sve dnevne opće informativne novine plaćaju pet posto, zato što se nije osporavala cijela odredba, već samo dio odredbe o 25 tisuća riječi novinarskog autorskog teksta", rekla je Alaburić Hini. Žalbom nismo osporavali zakonsku odredbu da 5-postotni PDV plaćaju dnevne opće informativne novine koje imaju statut, objašnjava Alaburić. Odluka Ustavnog suda ne bi se odnosila na specijalizirane dnevne novine, poput sportskih i poslovnih dnevnika jer se na njih, prema Zakonu o PDV-u, ni ne primjenjuje odredba o 5-postotnom PDV-u. Na Ustavnome sudu potvrdili su da je odluka donesena, a tijekom dana bi, s obrazloženjem, trebala biti objavljena na njegovim službenim internetskim stranicama. Riječ je o privremenoj odluci, a konačna odluka o ustavnosti osporavane odredbe očekuje se početkom jeseni.

ZAGREB

Odvjetnici bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zatražili su odgodu suđenja u slučaju Planinska zbog zauzetosti oko pisanja žalbe na prvu presudu u aferi Hypo i Ina-Mol kojom je Sanader nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. Sutkinja Jasna Smiljanić koja na zagrebačkom Županijskom sudu vodi suđenje u slučaju Planinska kazala je da je od Sanaderovih branitelja Jadranke Sloković i Čede Prodanovića u ponedjeljak dobila dopis u kojoj obavještavaju sud da su primili obrazloženje prve presude bivšem premijeru. Budući da se radi o opsežnoj presudi koju je sudac Ivan Turudić obrazložio na više od 200 stranica obrana je tražila odgodu kako bi imala vremena u zakonom predviđenom roku sastaviti žalbu. Tom je presudom Sanader nepravomoćno kažnjen s 10 godina zatvora zbog optužbi da je za 10 milijuna eura mita, koje je navodno dogovorio s direktorom Mola Szoltom Hernadijem, mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Osim toga proglašen je krivim i za ratno profiterstvo jer je od austrijske Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatskoj odobren 1995. Suđenje u slučaju Planinska nastavit će se u rujnu, kada se nastavlja i postupak u slučaju Fimi media, gdje je uz Sanadera na optuženičkoj klupi zbog korupcije i njegova bivša stranka.

ZAGREB

HNS ostaje predan koalicijski partner, bliska suradnja s IDS-om ne znači nikakvo odvajanje od koalicije, poručio je danas predsjednik HNS-ovog saborskog Kluba Jozo Radoš. Vrlo odgovorno se znamo odnositi prema partnerima, zbog naše suradnje s IDS-om ne treba dovoditi u pitanje odnose u koaliciji, odgovorio je Radoš na konferenciji za novinare u sjedištu stranke na upit vidi li HNS sebe u "trećem" odnosno "srednjem" putu s IDS-om u projektu jačanja liberalne političke ideje. Radoš nije želio komentirati nedavne izjave premijera Zorana Milanovića o promjenama Ustava, kao ni pozicioniranje HDZ-a oko najavljenih promjena. HNS je o pitanju Ustava rekao svoje, stil naših partnera neću komentirati, kao ni odluke HDZ-a, to je političko pravo te stranke, rekao je Radoš. Radoš i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić dali su visoku ocjenu radu HNS-ovih zastupnika u parlamentu.

ŠIBENIK/DRNIŠ

Muškarac (52) je pronađen mrtav jutros rano ispred Doma zdravlja u Drnišu, potvrdila je Hini šibenska policija. "Policijska postaja Drniš jutros je u 6,40 sati zaprimila dojavu da se ispred Doma zdravlja u Drnišu nalazi mrtav muškarac s područja Drniša", kazala je Sanja Baljkas iz šibensko-kninske policijske uprave. Policija je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva na mjestu događaja obavila očevid. Obdukcija će se obaviti na Odjelu patologije Opće bolnice Šibenik kako bi se utvrdio uzrok smrti, rekla je Bajkas. Neki mediji navode kako je muškarac umro pred Domom zdravlja čekajući zadravstvenu pomoć, a da u tom trenutku nije bilo nikoga jer je dežurni tim bio na hitnoj intervenciji.

ZAGREB

Državno odvjetništvo utvrdilo je da je ljubavnik zaposlenice HTV-a u ime njezina supruga otvorio lažnu e-mail adresu s koje je slao prijeteće poruke sa slikama seksualnog sadržaja kako bi naštetio položaju i ugledu glavnom tajniku SDP-a Igoru Dragovanu. Muškarac je, navodi DORH, neistinito prikazao da ih šalje suprug u namjeri da našteti položaju i ugledu SDP-ova saborskog zastupnika Dragovana čime je doveo javnost u zabludu. U šturom priopćenju, ne imenujući aktere ni njihove međusobne odnose, Državno odvjetništvo je izvijestilo da će nastaviti s provođenjem dokaznih radnji radi donošenja daljnje odluke u tom predmetu. Nakon primitka prijave oštećene osobe, kažu u DORH-u, provedeno je policijsko kriminalističko istraživanje i dokazne radnje, posebno vještačenja elektronske komunikacije. Glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Dunja Paviček nije htjela govoriti o motivima i pojedinostima tog slučaja niti odrediti kada bi se mogla očekivati državnoodvjetnička odluka u tom slučaju. Glavni tajnik SDP-a najavio je da će o tom slučaju i prijetnjama kojima je bio izložen dati izjavu na novinare. Zaposlenici HTV-a koja se našla u središtu te seksualne afere zbog toga joj je, po pisanju medija, zabranjen ulazak u krug zgrade HRT-a. No, HRT tvrdi da je ona "udaljena s radnih zadataka zbog postupka utvrđivanja odgovornosti zbog sumnje o povredi radne obveze."

SPLIT

Zbog zloporabe položaja i ovlasti USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv bivšeg zamjenika načelnika općine Sućuraj na Hvaru Srđana Kačića Bartulovića (65), a sumnjiči ga se za nezakonito stjecanje najmanje sedam milijuna kuna vrijedne imovine. Optužnicom, koja je objavljena na službenim stranicama USKOK- a, na teret mu se stavlja da je, kao zamjenik načelnika Općine Sućuraj, kazneno djelo počinio od 14. srpnja do 10. listopada 2005. godine. On je u Sućurju, kako bi stekao nekretnine bez valjane pravne osnove, nakon što je 14. srpnja 2005. podnio tužbu protiv Općine Sućuraj radi vlasništva nad zemljištem u uvali Mlaska, površine 14 445 metara kvadratnih, čija je vrijednost najmanje sedam milijuna kuna, naveo da je zemljište stekao dosjelošću, navodi se u optužnici. Uz to je priložio rješenje iz katastra, znajući da je kao posjednik zemljišta upisan tek početkom 2005. godine na manjem dijelu od 6 424 metara kvadratnih na temelju ugovora o darivanju potpisanog s osobom koja nije imala pravo raspolaganja navedenim zemljištem.

ZAGREB

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara priopćenjem je danas upozorio kako su nakon stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja došlo do drastičnog smanjenja plaća i stečenih prava njihovih članova zbog čega najavljuju da će vrlo skoro donijeti "konkretne odluke o predstojećim akcijama". Nakon što smo zaprimili velik broj poziva, upita i komentara naših članova, kao i preslika njihovih platnih lista na kojima je vidljivo da su im plaće smanjene, unatoč tomu što smo prije nepunih mjesec dana s Vladom RH potpisali Sporazum prema kojemu se plaće neće smanjivati do kraja 2013. godine, odlučili smo krenuti u akciju, navodi Sindikat dodajući da je već održana sjednica Predsjedništva, a sastanak ostalih tijela održat će se kroz nekoliko dana. "Donijet će se i konkretne odluke o predstojećim akcijama koje neminovno slijede nakon ovako nasilnog smanjivanja plaća i stečenih prava", najavljuje Sindikat.

KARLOVAC

Od posljedica teških opeklina zadobivenih u ponedjeljak u požaru prilikom sudara dva kamiona, u karlovačkoj bolnici sinoć je preminula i 32-godišnja suputnica poginulog vozača, doznaje se jutros u karlovačkoj Općoj bolnici. Prema policijskom priopćenju, prometna nesreća u kojoj su izgorjela dva kamiona i jedno osobno vozilo na državnoj cesti u naselju Cerovac Vukmanićki, dogodila se kad je 33-godišnji vozač iz Zagreba zbog još neutvrđenih razloga svojim kamionom prešao na suprotni kolnički trak i izravno udario u kamion s prikolicom splitskih registracijskih oznaka. Prilikom sudara izbio je požar, koji je zahvatio oba kamiona i jednan automobil. Vozač iz splitskog kamiona poginuo je na mjestu nesreće, njegova suvozačica od opeklina sinoć, vozač iz Zagreba također je ozlijeđen ali ne teško, a u automobilu nije bilo ozlijeđenih. Požar su gasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Karlovca i više dobrovoljnih vatrogasnih društava s ukupno sedam specijalnih vozila, a materijalna šteta je procijenjena na više od stotinu tisuća kuna.

MAKARSKA

Dvogovdišnja djevojčica sinoć je pala s balkona s četvrtog kata u Makarskoj, slomila nogu, zadobila udarac u glavu, ali nije u životnoj opasnosti, izvijestila je danas splitska policija. Dvogodišnja djevojčica je sinoć oko 19 sati pala s visine od desetak metara, s balkona četvrtog kata zgrade u ulici Kralja Petra Krešimira IV. Pri padu na tlo je zadobila tešku ozljedu noge te udarac i posjekotinu na glavi. Hospitalizirana je u splitskoj bolnici i nalazi se izvan životne opasnosti. Neslužbeno se doznaje kako je dvogodišnja djevojčica u stanu bila s majkom, koja je uz nju čuvala još jedno svoje dijete. U trenutku je djevojčica izišla na balkon i već sljedećeg momenta s njega pala. Udarac je najvjerojatnije ublažilo sušilo na nižem katu, na koje je pala prije samog udarca o tlo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙