FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski pobunjenici jačaju snage u ključnom predgrađu Damaska

BEJRUT, 16. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Sirijski pobunjenici dopremili su u utorak dodatne snage u ključno predgrađe Damaska pokušavajući zaustaviti kampanju vladinih snaga kojoj je cilj osigurati glavni grad i ostvariti napredak na bojišnicama u drugim dijelovima zemlje.

Borbe se vode u Qabounu, gradskoj četvrti pod kontrolom pobunjenika u koju su sirijski vojnici potpomognuti tenkovima i teškim topništvom upali u ponedjeljak u sklopu akcije za jačanje nadzora nad Damaskom, utvrdom predsjednika Bashara al-Assada.

Nakon što su pobunjenici dvije godine ostvarivali napredak u ratu koji je dosad odnio više od 90.000 života, prilike su se donekle okrenule u korist Assadovih snaga koje su prošloga mjeseca zauzele grad Qusair i nastavili s akcijom spajanja Damaska s uporištima na obali Sredozemnoga mora.

Suočen s pretežito sunitskim borcima koji ga žele svrgnuti, sirijski čelnik primio je značajnu pomoć od šijitskog Irana i islamističkog pokreta Hezbollah iz Libanona, u vrijeme kada rat sve više poprima vjerski karakter.

Istovremeno, pobunjenike muči unutarnji razdor između islamističkih skupina i pripadnika liberalnije Slobodne sirijske vojske koju podupire Zapad i neke arapske zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙