FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Drnišu otvoren info ured o energetskoj učinkovitosti

DRNIŠ, 15. srpnja 2013. (Hina) - U Drnišu danas je svečano otvoren EE info ured, namijenjen informiranju i educiranju građana o mjerama energetske efikasnosti koje mogu primijeniti u svom domu ili uredu.

Riječ je zajedničkom projektu Grada Drniša i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj - UNDP u sklopu projekta "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj".

Taj je projekt dio većeg projekta "Poticanje energetske efikasnosti" u Hrvatskoj kojeg provodi UNDP u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Edukacija građana jedan je od koraka provedbe ovog projekta u kojeg se Grad Drniš uključio u prosincu 2012. godine potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om.

Od tada grad sustavno prati potrošnju objekata u gradskom vlasništvu te provodi razne mjere povećanja energetske efikasnosti.

"Pilot projekt proveden je prvi put 2005. godine na području Siska, a nakon potvrde njegove učinkovitosti, danas su mu priključene sve županije i preko 90 gradova, s kojima aktivno surađujemo", kazala je voditeljica regionalne provedbe EE projekta Jelena Atlić McCologan.

Na taj način smanjuju se režijski troškovi za energente, njihova nepotrebna potrošnja te emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti te lokalnog poduzetništva.

Gradonačelnik Drniša Josip Begonja kazao je kako su otvaranjem ovog ureda stručne službe bogatije za jedan ured "koji će građanima omogućiti da na jednom mjestu dobiju relevantne informacije vezane uz energetsku učinkovitost, a cilj je energetsku efikasnost još više približiti građanima, te pružiti potrebne savjete kako bi i oni živjeli kvalitetnije uz manje režijske troškove".

Građani će u EE info uredu moći će od educiranih energetskih savjetnika i dobiti relevantne informacije i savjete na koji način efikasnije koristiti energiju i vodu, te savjete o primjeni različitih energetski efikasnih sustava kao i sustava za iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Ured za upite građana bit će dostupan u zgradi gradske uprave u Drnišu svakog utorka od 8 -10,30 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙