FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Hrvatski liječnički sindikat zatražio je danas da Vlada u roku tri tjedna riješi problem gubitka njihovih prava iz kolektivnog ugovora koji je sud proglasio ništavnim, inače će pokrenuti proceduru za opći štrajk liječnika. Predsjednik sindikata Ivica Babić rekao je Hini kako je na današnjoj sindikalnoj skupštini odlučeno da se problem s kolketivnim ugovorom pokuša riješiti kroz socijalni dijalog s Ministarstvom zdravlja u iduća tri tjedna. Ako u tome ne uspije, sindikat će započeti pripreme za štrajk o čijem će datumu naknadno odlučiti. Babić je također najavio da će u znak prosvjeda liječnici povući suglasnosti koje su potpisali s poslodavcima da pristaju raditi dulje od 48 sati tjedno. Liječnici su ostali bez svojega kolektivnog ugovora, koji su potpisali još s bivšim ministrom Darkom Milinovićem u listopadu 2011. godine, nakon što ga je poništio Županijski sud u Zagrebu. Sad je na snazi stari, iz 2004. godine, koji je Ministarstvo nedavno potpisalo sa čelnicom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenkom Avberšek, dok ga Babić nije htio potpisati. Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je Hini da će potpisani ugovor biti na snazi samo tri mjeseca i da je zaključen na potpuno zakonit način. Naglasio kako bi bez njega plaće za lipanj bile niže i do 30-40 posto. "Novi pregovori, što se mene tiče, mogu početi već sutra", rekao je.

VUKOVAR

Snimanjem prvih scena u ulici Vladimira Andrića na kućnom broju 11 u Vukovaru je danas počelo snimanje dokumentarno-igranog filma "Sunčica", redatelja Nikole Kneza, o žrtvama silovanja u Domovinskom ratu. Scenarij za film napisao je kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec po knjizi "Sunčica", koja je izašla 2011. godine u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, sa 14 istinitih svjedočanstava žrtava silovanja. "Slučajno sam jednom prigodom naišao na knjigu 'Sunčica' i ona me ponukala da njezino štivo pretočim u scenarij za film. Čitajući je došao sam do saznanja kako je riječ o uzbudljivoj i duboko snažnoj knjizi koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, jer je zločin silovanja koji je izvršen nad brojnim ženama u Domovinskom ratu sam po sebi prestrašan", izjavio je novinarima uoči početka snimanja filma Miroslav Međimorec.

SPLIT

U splitskoj zračnoj luci Resnik danas do ponoći ostvarit će se promet od oko 23.000 putnika u dolascima i odlascima, što je najveći promet u jednom danu ove godine, izvjestio je voditelj prometa smjene u splitskoj zračnoj luci Ivo Tvrdić. Tijekom dana, večeras do 24 sata, imamo prijavljen dolazak oko 120 zrakoplova koji će dovesti i odvesti ukupno oko 23.000 putnika, rekao je Tvrdić Hini. Taj broj putnika nešto je veći no prošlu subotu, kada je u jednom danu bio ostvaren najveći dotadašnji promet putnika u splitskoj zračnoj luci. Po Tvrdićevim riječima, najviše putnika stiže u splitsku zračnu luku iz skandinavskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙