FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba hrvatskog slikara Julija Knifera

ROVINJ, 11. srpnja 2013.(Hina) - U rovinjskoj galeriji Adris večeras je otvorena izložba hrvatskog slikara Julija Knifera, poznatog po motivima meandra izvedenih u bezbroj varijanti i u različitim tehnikama, od olovke do ulja na platnu, kolaža i murala.

"Knifer je reducirao cijeloga života sve što je mogao da bi u konačnici otkrio kako se i protivnim postupkom može postići ne tek rasipnost, nego punoća tvarnosti reducirane forme", rekao je povjesničar umjetnosti Igor Zidić. Kniferov meandarski oblik reduciran je na jednoličan ritam kontinuirane forme i kontrast crnog i bijelog da bi kasnije u njega uključio i boju.

Na izložbi se mogu vidjeti radovi iz svih faza njegova stvaralaštva, među kojima i slike "Kompozicija" (1957), "Kompozicija 7" (1959), "Kompozicija III" (1960), "Meandar" (1961), "K-11-67" (1970) te "Meandar H-D-3" (1975).

Julije Knifer jedan je od najznačajnijih hrvatskih umjetnika dvadesetog stoljeća. U izboru selektora Zvonka Makovića 2001. je predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu, iste godine proglašen je počasnim građaninom Osijeka, a godinu dana kasnije dobio je, opet iz pera Makovića koji je umjetnikov rad pratio od ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, prvu opsežnu i sveobuhvatnu monografiju, nakon što je već bio predstavljen francuskoj publici.

Knifer je rođen 23. travnja 1924. u Osijeku, a umro je u Parizu 7. prosinca 2004.

U glazbenom dijelu programa nastupila je jazz i soul pjevačica Anne Tiani, studentica glazbene akademije Berklee iz Bostonal.

Izložba ostaje otvorena do 22. rujna, a posjetitelji je mogu pogledati svakodnevno od 18 do 22 sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙