FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pleština: problem razminiravanja treba riješiti sustavno

KARLOVAC, 9. srpnja 2013. (Hina) - Izražavajući zadovoljstvo što su sinoć pirotehničari izborili kolektivni ugovor i prekinuli štrajk, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH Dijana Pleština rekla je danas u Karlovcu kako, iako nije bila za sve uvjete štrajkaša, smatra da je neizmjerno važno sustavno riješiti probleme razminiranja.

"Najprije su štrajkali Mungosi, kojima je poslodavac država, sada pirotehničari privatnih poslodavaca pa - iako nisam bila za sve uvjete štrajkaša - smatram da je neizmjerno važno sustavno riješiti probleme s tim u vezi", rekla je Pleština.

Problem je i visoka i niska cijena po metru četvornom razminiravanja. Niska cijena razminiravanja pojavljuje se i kada ima novca, a pribjegavaju joj neke tvrtke koje, kako je rekla Pleština, pošto-poto žele ući u posao razminiravanja.

Kako je istaknula, bez granskoga kolektivnog ugovora neke tvrtke uvijek mogu iskakati iz sustavnih rješenja.

Po njezinu mišljenju, pravi su problemi i dalje ispod stola, kao i svagdje drugdje, a tome treba stati na kraj. "Indikativno je da sada imamo 36 tvrtaka za razminiranje, a u bolja vremena bilo ih je 25", dodala je. Kako je istaknula, "važno je da pirotehničari dobiju pristojne plaće, da ih dobiju na vrijeme, da doprinosi uvijek budu plaćeni i da se dio plaće ne plaća ispod stola".

"Ottawska konvencija obvezuje nas da se Hrvatska razminira u cijelosti do 2019. godine", rekla je Dijana Pleština i dodala kako u Vladinu uredu i HCR-u rade na sustavnim rješenjima jer sadašnji proračun neće biti dovoljan da se to postigne. Samo ako se u ministarstvima bude radilo jako puno da bi se preko raznih fondova osiguralo dovoljno novca, Ottawska konvencija moći će se poštovati, zaključila je Pleština koja je u Karlovcu bila na predstavljanju tri projekta razminiranja u Karlovačkoj županiji.

Jučer su se u Zagrebu pirotehničari dogovorili o prijelaznome kolektivnom ugovoru do kraja godine, do kada će imati plaću od 13.000 kuna bruto za puni radni mjesec te 4000 kuna bruto minimalnu plaću za one mjesece kada ne rade. Od iduće godine, ako proračun bude veći za 20 posto, potpisat će se novi kolektivni ugovor u kojem će bruto plaća biti 13.300 kuna uz dodatak od 0,5 posto po godini radnoga staža, a "neradni" bruto trebao bi ostati 4000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙