FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri projekta razminiravanja u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC, 9. srpnja 2013. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje i Karlovačka županija danas su u uredu župana Ivana Vučića predstavnicima Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa Europske unije (SAFU) i Ureda za razminiranje Vlade RH predstavili tri projekta pretraživanja i razminiravanja u toj županiji koji stoje milijun i 490 tisuća eura.

Projekti će se provesti u općinama Bariloviću, Generalskome Stolu, Josipdolu, Cetingradu i Rakovici, a financiraju se novcem iz programa IPA 2009

Tri danas predstavljena projekta dio su „Razminiranja na ratom pogođenim područjima“- projekta za koji je ravnateljica vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština rekla da je važan budući da će Hrvatska "moći funkcionirati kao normalno društvo" tek kada ce cijela razminira. Uz dosad razminiranih 440 četvornih kilometara i čak 760 četvornih kilometara isključenih iz evidencije minski sumnjivog područja, ostaje još razminirati 666 četvornih kilometara.

Pleština je osobito pohvalila Karlovačku županiju koja je dosad zbog vlastitog angažmana, u odnosu prema drugim županijama, uspjela privući najviše novca.

Zamjenik ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Miljenko Vahtarić rekao je da je sva tri danas predstavljena projekta razminiravanja stoje milijun i 490 tisuća eura, od čega se milijun i 168 tisuća eura financira iz fonda EU-a, a razlika iz državnog proračuna RH. Radovi na 1,5 četvornih kilometara počet će uskoro, a trebali bi biti završeni do siječnja 2014. Razminirat će se livade i pašnjaci te područje uz rijeku Koranu.

Europska unija dosad je u razminiravanje Hrvatske uložila 24 milijuna eura, od čega preko SAFU-a 11 milijuna eura. Ravnateljica SAFU-a Nataša Mikuš-Žigman najavila je da će EU i dalje financirati projekte razminiravanja, i to ove godine za Ličko-senjsku, Sisačko-moslavačku i Zadarsku županiju.

Župan Ivan Vučić iznio je nove podatke o tzv. minskom problemu u županiji. Dosad se raspolagalo s podatkom od 18 četvornih kilometara minskih polja i 36 četvornih kilometara minski sumnjivog područja. Sada se ta brojka povećala na 21 četvorni kilometar miniranoga i 65 četvornih kilometara minski sumnjivoga područja jer su neke općine i gradovi od Ministarstva obrane dobili velike vojarne čija se površina tek treba pregledati i razminirati.

Dosad je Karlovačka županija od mnogih donatora za razminiravanje dobila četiri milijuna eura, iz proračuna je osigurala 3,5 milijuna, a plan je u iduće četiri godine razminirati sljedećih deset četvornih kilometara. Da bi se u cijelosti realizirao projekt “Karlovačka županija bez mina”, bit će potrebno oko 400 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙