FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laburisti protiv privatizacije prirodnih resursa u ime strateških investicija

RIJEKA, 8. srpnja 2013. (Hina) - Saborski zastupnik Hrvatskih laburista - stranke rada Nenad Pleše istaknuo je danas u Rijeci, govoreći o prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike hrvatske, da će taj zakon omogućiti privatizaciju prirodnih resursa, poput šuma, poljoprivrednog vlasništva ili pomorskog dobra, iako ima vrlo mnogo neiskorištenih zapuštenih prostora na kojima se mogu ostvarivati investicijski projekti.

To su negdašnji vojni objekti i površine, propale tvornice i industrijski pogoni te devastirani turistički lokaliteti, rekao je Pleše i mjerodavnim ministrima predložio da se utvrdi koliko je objekata i površina u državnom vlasništvu još neiskorišteno i vapi za obnovom.

"Tek kad se iskoriste svi ti resursi, moglo bi se razgovarati o tome treba li poljoprivredne površine i druge prirodne vrijednosti pretvarati u građevinsko zemljište", dodao je.

Istaknuo je da je vlada trebala iznijeti koji se investicijski projekte smatraju strateškima, a ne da se tek nakon donošenja zakona utvrđuje koji od projekata mogu steći taj naziv, i to bez utvrđenih kriterija.

Pleše je rekao kako nije istina da nema zainteresiranih investitora za ulaganja u Hrvatsku, ali ih se odbija na državnoj razini ako nisu s područja Europske unije, nego ako su, primjerice, iz Kine ili Rusije. Takvi investicijski projekti se opstruiraju zbog interesa multinacionalnih korporacija i banaka, ustvrdio je saborski zastupnik laburista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙