FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turistički lipanj i prvih šest mjeseci bolji od očekivanja

ZAGREB, 8. srpnja 2013. (Hina) - Na hrvatskom Jadranu i u Zagrebu u lipnju ove godine boravilo je gotovo 1,7 milijuna turista koji su ostvarili 8,4 milijuna noćenja, što je 3 posto više turista i 0,4 posto više noćenja nego u prošlogodišnjem lipnju, a porasti od 5 posto s 3,6 milijuna dolazaka i od 4,6 posto s 15,2 milijuna noćenja zabilježeni su za prvih šest mjeseci ove godine, prvi su podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) odnosno sustava turističkih zajednica.

Takve brojke i postoci rasta pomalo su nadmašili očekivanja javnog, pa dijelom i privatnog turističkog sektora, koji su bili dosta 'sumnjičavi' u rezultate, posebno lipnja zbog niza faktora, od lošijeg vremena, do 'nepovoljnijeg' rasporeda praznika i zaoštrena cjenovne utakmice među mediteranskom konkurencijom.

Uobičajeno, oko 90 posto svih dolazaka u lipnju ili 1,5 milijuna odnosilo se na strane turiste za koje je to porast od 3,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su sa 7,7 milijuna (ili 91 posto ukupnih lipanjskih) noćenja na lanjskoj razini.

Domaćih je turista u lipnju bilo 154,7 tisuća ili 1 posto više, ali su znatno viši porast, od 6 posto, ostvarili s gotovo 687 tisuća noćenja, što se dijelom može pripisati i dvama praznicima u Hrvatskoj u drugom dijelu lipnja koja su 'omogućila' spajanje s vikendima, kao i krajem školske godine.

Poraste dolazaka u lipnju su zabilježile sve jadranske županije i regije, osim Istre i Kvarnera gdje je turista došlo 7,5 odnosno 3 posto manje nego u lanjskom lipnju, a slična je slika i s noćenjima jer su samo Istra i Kvarner zabilježili pad noćenja, od 8,5 odnosno 3,6 posto.

Pritom podaci HTZ-a pokazuju da je u lipnju u Istri i na Kvarneru boravilo ukupno oko 10 tisuća turista manje nego u cijeloj Dalmaciji, gdje ih je bilo 771,5 tisuća ili 11,3 posto više nego lani, što je ujedno i najveći ovolipanjski porast dolazaka među svim jadranskim regijama.

Dalmacija je 'pobjednica' lipnja i s gotovo 4 milijuna noćenja odnosno porastom od 9 posto, a među dalmatinskim županijama najbolje rezultate u lipnju s 15 posto više dolazaka i 11,2 posto više noćenja ostvarila je Zadarska županija.

Poraste dolazaka od po 11 posto i noćenja od 9 odnosno 8 posto zabilježile su u lipnju Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija, dok je Šibensko-kninska županija ugostila 7 posto više turista koji su ostvarili 6,3 posto više noćenja.

U Zagrebu je u ovom lipnju bilo 16,6 posto više turista i 12,4 posto više noćenja, a i za prvih šest mjeseci Zagreb se može pohvaliti najvećim porastima dolazaka i noćenja u odnosu na isto vrijeme prošle godine, od 14,5 odnosno 10,6 posto.

Za prvih šest mjeseci Dalmacija je sa po oko 11 posto više dolazaka i noćenja zabilježila najbolja ostvarenja na Jadranu, dok se lošiji lipanj u Istri i na Kvarneru odrazio i na njihove polugodišnje rezultate.

Istra je tako šest mjeseci ove godine završila s 1,7 posto manje turističkih dolazaka i 1,2 posto manje noćenja, dok su ti minusi na Kvarneru nešto manji, od 0,5 i 0,1 posto.

Od ukupnih 3,6 milijuna dolazaka i 15,2 milijuna noćenja u prvih šest mjeseci ove godine na Jadranu i u Zagrebu, strani su turisti ostvarili 3 milijuna dolazaka i 13,6 milijuna noćenja, što je 6 odnosno 5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Domaćih turističkih gotovo 500 dolazaka u prvih šest mjeseci ove godine blagi je pad od 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali su zato porast od 5,6 posto ostvarili s 1,6 milijuna noćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙