FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. srpnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEJRUT - Snage sirijskog režima u nedjelju su nastavile žestoko bombardirati okupirane četvrti grada Homsa deveti dan zaredom, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu. "Između 60 i 70 posto četvrti Kaldije je uništeno. U većini kuća više se ne može stanovati", rekao je za France presse direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman, kazavši kako su "stare četvrti Homsa u ruševinama". "Uništenje opkoljenih četvrti Homsa provodi se sustavno. Otprije godinu dana se bombardiraju kako bi se stanovnici i borci prisilili na bijeg. Posvuda u Siriji uništene su kuće, domovi, trgovine, arheološka nalazišta, no Homs je najteže stradao", kazao je.

SAN FRANCISCO - Uzrok pada Boeinga 777 južnokorejske zrakoplovne tvrtke Asiana Airlines pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku u San Franciscu nije mehanički kvar, priopćio je u nedjelju generalni direktor kompanije koji, međutim, nije htio spekulirati snose li odgovornost za tu nesreću piloti. "Prema onome što za sada znamo nije bilo nikakvog mehaničkog kvara ili problema s motorima", rekao je Yoon Young-doo i dodao da tri pilota imaju iza sebe oko 10.000 sati leta. Dužnosnici u američkoj zračnoj luci potvrdili su da je navigacijski sustav poznat kao "Glide Path" koji pilotima pomaže da sigurno slete bio isključen, ali da to nije ništa neuobičajeno po lijepom vremenu. Taj sustav, objašnjavaju dužnosnici, pomaže pilotima pri slijetanju po lošem vremenu, a u San Franciscu je bilo jasno i sunčano, s povjetarcem. U nesreći su u subotu dvije su osobe poginule, a 182 ih je ozlijeđeno, od kojih 49 teško, nakon što se spomenuti jumbo jet srušio pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku San Francisco i potom zapalio. Poznata su imena svih putnika na letu 214 Boeinga 777 iz Seula, u kojemu se nalazio 291 putnik i 16 članova posade. Dvije poginule osobe bile su kineske tinejdžerke koje su sjedile u repu zrakoplova.

KAIRO - U Kairu se u nedjelju nastavljaju pregovori o tomu hoće li na mjesto egipatskog premijera biti imenovan liberalni egipatski političar Mohamed El Baradei, a istodobno se pristalice i protivnici svrgnutoga predsjednika Mohameda Morsija pripremaju za nove prosvjede na ulicama glavnoga grada. El Baradeijev izbor na dužnost privremenog premijera o kojemu je u subotu navečer izvijestila službena agencija Mena i nekoliko političkih i vojnih izvora, naišao je na prvu prepreku budući da je kasnije objavljeno kako postoji nekoliko rješenja za taj položaj te da predsjedništvo mora uzeti u obzir i oporbu kada je o njegovu izboru riječ. Glasnogovornik predsjedništva nije spominjao druge kandidate i rekao je kako nema određenog datuma za imenovanje privremenog premijera. Ultrakonzervativna Stranka Nour, druga po veličini egipatska islamistička sila, rekla je kako se protivi El Baradeijevu izboru te je zaprijetila da će povući svoju potporu vojnom zbacivanju predsjednika Mohameda Mursija do kojega je došlo u srijedu i koje je potaknulo krvave nerede. Jedan dužnosnik koji se susreo s privremnim predsjednikom Adlijem Mansourom rekao je kako su ova dva pitanja povezana.

AIX-EN-PROVENCE - Francuski ministar gospodarstva Pierre Moscovici u nedjelju se založio za imenovanje ministra financija u sklopu eurozone, koji bi predsjedavao eurogrupom, a istodobno bi obavljao dužnost povjerenika eurozone za gospodarska pitanja. Zajedničko stajalište eurozone trebalo bi snažnije doći do izražaja, rekao je Moscovici na Ekonomskim susretima koji se održavaju u Aix-en-Provenceu. "Postavlja se pitanje treba li taj ministar biti samo predsjednik eurogrupe ili bi trebao obavljati i ulogu povjerenika za gospodarska pitanja", dodavši kako je osobno za to da ista osoba obavlja obje dužnosti. "Mislim da bi to stvorilo snažnu sinergiju", rekao je, dodavši kako bi želio da eurozona ima koristi od stvarnoga proračuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙