FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDSS: prijavom protiv Stanimirovića žele onemogućiti rad SDSS-u

VUKOVAR, 6. srpnja 2013. (Hina) - Cilj kaznene prijave koju su protiv predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića podnijeli novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević zbog kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - ratnih zločina, jest da se onemogući rad Vojislavu Stanimiroviću i SDSS-u u cjelini, kako bi se stranka onemogućila u jednakopravnom, Ustavom i zakonima zajamčenom djelovanju, zaključeno je danas na sjednici Glavnog odbora SDSS- a u Vukovaru.

U stranačkom priopćenju za javnost SDSS-a, navodi se kako zagovaranje kolektivne krivice, nepoštivanje odluka pravosudnih tijela i organiziranje kampanje u tzv. prikupljanju dokaza, kao u slučaju Vojislava Stanimirovića, predstavljaju zabirnjavajuće i uznemiravajuće pojave, kojima se ozbiljno narušavaju ustavna i zakonska prava građana srpske nacionalnosti.

Također se ocjenjuje kako se protiv predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića "konstruiraju optužbe za nečasna djela ratnih zločina za koja mjerodavna državna tijela u više navrata nisu našla nikakvu osnovanost".

Glavni odbor očekuje da se najnovijom kaznenom prijavom protiv Vojislava Stanimirovića "pozabave" mjerodavna državna tijela kao i tijela Hrvatskoga sabora, kako bi se zaustavile "razorne i sramotne posljedice koja ova i slične kampanje imaju za istaknute pripadnike srpske zajednice, naše organizacije i naš položaj u hrvatskom društvu".

Kaznenu prijavu protiv Vojislava Stanimirovića novinarka Karolina Vidović Krišto i povjesničar Josip Jurčević podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku preko odvjetničkoga ureda zagrebačkoga odvjetnika Zvonimira Hodaka. Kaznena prijava, između ostaloga sadrži opis i mjesta počinjenja kaznenih djela kao i imena nekolicine svjedoka.

Protiv Vojislava Stanimriovića do sada je već bilo podneseno nekoliko kaznenih prijava u kojima ga se sumnjičilo za počinjenje ratnih zločina 1991. i 1992. godine u Vukovaru i Tovarniku. Do sada, međutim, državno odvjetništvo nije pronalazilo postojanje osnovane sumnje da je Stanimirović bio počinitelj nekog od zločina za koja ga se sumnjičilo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙