FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kairo: Tisuće prosvjednika krenule prema zgradi televizije

KAIRO , 5. srpnja 2013. (Hina) - Nekoliko tisuća pristalica egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, kojega je u srijedu s vlasti svrgnula vojska, krenulo je u petak navečer prema zgradi državne televizije, izvijestio je France presse.

Kolona je prošla blizu trga Tahrir na kojemu se otprije nalazi nekoliko tisuća prosvjednika i protivnika svrgnutoga predsjednika, zbog čega se strahuje od potencijalnih novih sukoba. Morsijevi simpatizeri izašli su na ulice kako bi prosvjedovali protiv "državnog udara i policijske države".

Vrhovni vođa Muslimanskog bratstva u petak je izjavio kako će milijuni pristalica svrgnutoga predsjednika Morsija i dalje biti u pripravnosti i ostati na ulicama te je istaknuo kako Muslimansko bratstvo ne priznaje državni vojni udar kojim je on svrgnut s vlasti.

I čelnik najvažnije egipatske vjerske institucije, veliki šeik Ahmed al-Tayeb u petak je pozvao da se iz zatvora puste politički zatvorenici. Riječ je o nekoliko vodećih ljudi Muslimanskoga bratstva, uhićenih nakon svrgavanja s vlasti islamističkog predsjednika Mursija. Ahmed al-Tayeb je pozvao da se iz zatvora puste i "zatočenici savjesti", kao i politički aktivisti, prenijela je državna novinska agencija Mena.

U međuvremenu je, kako je objavila državna televizija, privremeni predsjednik Egipta, sudac egipatskog ustavnog suda Adli Mansur u petak dekretom raspustio parlament. Donji dom parlamenta raspustile su još prije godinu dana vojne vlasti. To se dogodilo nedugo nakon Mursijeva izbora na mjesto predsjednika, pa je aktivan ostao samo njegov gornji dom. Državna televizija prenijela je da je Mansur prisegnuo u četvrtak, a na mjesto ravnatelja egipatske tajne službe imenovan je Mohamed Ahmed Farid. Na tom je mjestu zamijenio Mohameda Raafata Šehata kojega je imenovao Mursi.

U petak je u vlastitom domu uhićen i svojedobni egipatski predsjednički kandidat, Hazem Salah Abu Ismail, koji je diskvalificiran iz predsjedničke utrke, nakon čega je na vlast u lipnju 2011. došao Mursi. Salafistički predsjednički kandidat Abu Ismail uhićen je zbog poticanja nasilja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙