FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulazak Hrvatske u EU Srbija vidi kao priliku za veći izvoz

BEOGRAD, 4. srpnja 2013. (Hina) - Srbija će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) imati mnogo povoljnije uvjete za izvoz proizvoda prehrambene industrije i poljoprivrede na hrvatsko tržište, bez carina i kvota, dok će se za hrvatske proizvode naplaćivati carina koje se primjenjuje za članice EU, rekla je u četvrtak u Gospodarskoj komori Srbije (PKS) pomoćnica ministra vanjske i unutarnje trgovine Srbije Bojana Todorović.

“Drukčiji trgovinski status Hrvatske dodatno će otvoriti vrata Srbiji na zajedničkim, konkurentskim tržištima u regiji poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, na kojima će se za uvoz robe iz Hrvatske, kao i za sve članice EU, naplaćivati carina”, rekla jeTodorović na skupu "Potencijali i izazovi agroprivrede Srbije nakon ulaska Hrvatske u EU", jednom u nizu stručnih skupova upriličenih u povodu pridruživanja Hrvatske Uniji.

Podsjetila je da se ulaskom Hrvatske u EU mijenjaju gospodarski odnosi tako što će se između Hrvatske i Srbije trgovati u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a ne kao dosad po sporazumu među zemljama članicama CEFTA-e. S izuzetkom šećera, mlade govedine, vina i pastrve, ubuduće će Srbija, kako je objasnila Todorović, moći izvoziti proizvode u Hrvatsku bez kvota i carina, kao i u Uniju, dok prema EU zadržava carine na određene poljoprivredne proizvode i nakon isteka tranzicijskog razdoblja 2014. godine.

Između Srbije i Hrvatske se u sklopu programa CEFTA dosad za oko 68 posto proizvoda obostrano primjenjivao bescarinski pristup, dok su za ostale proizvode bile utvrđene preferencijalne kvote.

Todorović je istaknula i da su u tijeku pregovori o prilagođavanju SSP-a zahtjevu Hrvatske da se u razmjeni sa Srbijom zadrži preferencijalni režim za pojedine prehrambene proizvode koje je imala u regionalnom sporazumu CEFTA, a najveći kamen spoticanja je status koji Hrvatska traži za duhan i cigarete.

Tajnik Odbora za poljoprivredu Gospodarske komore Vojvodine Đorđe Bugarin naglasio je kako Srbija “ne smije popustiti u prilagodbi SSP-a u pitanju uvoza duhana” jer bi to bilo na štetu domaćih proizvođača i stranih ulagača koji su kupili srbijanska duhanska poduzeća.

Podsjetio je da je Hrvatska u posljednjih osam godina na tržište Srbije izvezla 10.000 tona duhana, dok je izvoz duhana iz Srbije bio 100 puta manji. On drži da bi se "Hrvatskoj moglo popustiti” samo ako se dogovor kompenzira većim udjelom nekih drugih roba iz Srbije na hrvatskom tržištu, poput šećera.

Istodobno je ocijenio da je dosadašnja poljoprivredna razmjena Srbije i Hrvatske, u sklopu sporazuma CEFTA, bila većinom na štetu Srbije, sugerirajući da bi Srbija sad morala što je moguće više iskoristiti priliku koja joj se otvorila ulaskom Hrvatske u EU.

Bugarin je naveo da je Srbija u razmjeni s Hrvatskom unutar CEFTA-e imala stalni manjak, koji je 2012. iznosio oko 111 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙